Antidumpingrecht: toepassing begrip 'verzonden uit'

04-04-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Nederland en de Europese Commissie hebben een 'constructieve dialoog' gevoerd over de interpretatie van het begrip 'verzonden uit'. Dit begrip kan voorkomen in zogenoemde uitbreidingsverordeningen voor antidumping- en compenserende rechten. Het ging in het bijzonder over de toepassing van dit begrip in situaties van assemblage in een ander land dan het betreffende 'uitbreidingsland'.

Nederland interpreteerde het begrip 'verzonden uit' anders dan de Europese Commissie. Voortaan sluit Nederland zich aan bij de uitleg van de Commissie, die recht doet aan het doel en de strekking van handelspolitieke maatregelen.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Zendingen met een ander land van verzending dan het uitbreidingsland kunnen voor de toepassing van een antidumpingrecht en/of compenserend recht toch worden beschouwd als 'verzonden uit' een uitbreidingsland. Voor goederen in die zendingen kan daardoor het uitgebreide antidumpingrecht en/of compenserend recht van toepassing zijn.

Dit speelt bijvoorbeeld wanneer er op goederen die onderhevig zijn aan een uitgebreid antidumpingrecht en/of compenserend recht, assemblagehandelingen plaatsvinden in een derde land, vóórdat zij naar de Europese Unie worden verzonden.

De Douane past deze interpretatie van het begrip 'verzonden uit' vanaf 4 april 2024 toe, op zendingen aangegeven vanaf die datum.

Achtergrond 'constructieve dialoog'

Op grond van uitbreidingsverordeningen (zoals Uitvoeringsverordeningen (EU) 2016/184 en (EU) 2016/185) werd een antidumpingrecht of compenserend recht geheven op zonnepanelen (en zonnecellen) die zijn verzonden uit Maleisië en Taiwan, ongeacht de oorsprong van die cellen of panelen.

Het verschil in interpretatie tussen de Europese Commissie en Nederland ging over de invoer van zonnepanelen waarvoor het volgende gold:

  • De zonnepanelen waren naar de Europese Unie verzonden vanuit derde landen zoals Vietnam, India en Mexico.
  • De zonnepanelen waren in die landen geassembleerd uit zonnecellen met oorsprong Maleisië of Taiwan.

Volgens de Europese Commissie moesten die zonnepanelen worden beschouwd als 'verzonden uit' Maleisië of Taiwan, en moest er bij invoer dus antidumpingrecht en/of compenserend recht worden betaald. Nederland was van mening dat de zonnepanelen (douanetechnisch) waren verzonden vanuit de landen waar de assemblage heeft plaatsgevonden, en dat er daarom geen uitgebreid antidumpingrecht en compenserend recht hoefde te worden betaald.

Hebt u vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bedrijvencontactpunt in uw regio.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.