Kan ik inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgen?

Werkt u? En combineert u dat met de zorg voor uw jonge kinderen? Als u aan de voorwaarden voldoet, hebt u waarschijnlijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Kies over welk jaar u meer wilt weten

 • 2023

  U krijgt de inkomensafhankelijke combinatiekorting in 2023 als u aan álle voorwaarden voldoet:

  • U hebt een kind dat geboren is ná 31 december 2010. Lees wie wij als uw kind zien.
  • Het kind stond in 2023 minstens 6 maanden bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
   Bent u co-ouder? Dan mag uw kind ook ingeschreven staan bij de gemeente op het adres van uw ex-partner.
  • U werkt en u had in 2023 een arbeidsinkomen van meer dan € 5.547.
  • U hebt geen of minder dan 6 maanden een fiscale partner. Of u hebt langer dan 6 maanden een fiscale partner, én u hebt een lager arbeidsinkomen dan uw fiscale partner.
 • 2024

  U krijgt de inkomensafhankelijke combinatiekorting in 2024 als u aan álle voorwaarden voldoet:

  • U hebt een kind dat geboren is ná 31 december 2011. Lees wie wij als uw kind zien.
  • Het kind staat in 2024 minstens 6 maanden bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
   Bent u co-ouder? Dan mag uw kind ook ingeschreven staan bij de gemeente op het adres van uw ex-partner. Lees hieronder bij Wanneer bent u co-ouder in 2024? of u co-ouder bent.
  • U werkt en u hebt in 2024 een arbeidsinkomen van meer dan € 6.073.
  • U hebt geen of minder dan 6 maanden een fiscale partner. Of u hebt langer dan 6 maanden een fiscale partner, én u hebt een lager arbeidsinkomen dan uw fiscale partner.

  Wanneer bent u co-ouder in 2024?

  U bent co-ouder als u met uw ex-partner hebt afgesproken om de dagelijkse opvang en opvoeding van uw kind ongeveer gelijk te verdelen. Dit houdt in dat het kind minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder is.

  Voorbeeld

  Uw kind is 2 dagen per week bij u en 5 dagen per week bij uw ex-partner. In de vakanties (12 weken per jaar) is het kind volledig bij u. U voldoet hiermee aan de eis omdat uw kind 164 dagen bij uw huishouden hoort en 201 dagen bij het huishouden van uw ex-partner.

  In een (co-) ouderschapsplan of in een echtscheidingsconvenant kunt u deze afspraak vooraf vastleggen. Het kan zijn dat wij deze opvragen om te beoordelen of u de inkomensafhankelijke combinatiekorting kunt krijgen.

Voldoet u niet aan de voorwaarden?

Voldoet u niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat uw inkomen hoger is dan het inkomen van uw fiscale partner? Of omdat u en uw ex-partner de dagelijkse opvang en opvoeding van uw kind niet ongeveer gelijk verdeeld hebben? Dan kan uw ex-partner of fiscale partner de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen. Uw ex-partner of fiscale partner moet dan wel aan de voorwaarden voldoen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.