Hoe ziet de nieuwe 'betaalinformatie' eruit?

Op 1 juni 2023 is de mogelijkheid om met een acceptgiro te betalen verdwenen. Om die reden zijn wij stap voor stap al gestopt met het versturen van acceptgiro's. In plaats daarvan krijgt u voortaan 'betaalinformatie'. Daarin staat alle informatie die u nodig hebt om te betalen. Op deze pagina geven we uitleg bij de onderdelen van de nieuwe betaalinformatie. Onderaan de pagina vindt u een voorbeeld.

Inmiddels zijn we gestopt met het versturen van acceptgiro's. Lees hierover meer bij: Hoe kan ik betalen als jullie geen acceptgiro meer sturen?

Deze onderdelen ziet u op de betaalinformatie:

 • Informatie over de afzender

  Bovenaan de betaalinformatie ziet u het logo van Rijksoverheid. Vaak staat daar 'Belastingdienst' naast, zoals in het voorbeeld onderaan deze pagina. Maar er kan ook 'Toeslagen' staan.

  Naast de titel 'betaalinformatie' staan er nog meer gegevens:

  • Centrale administratieve processen
  • Unit Productie Inning
  • datum
  • uw kenmerk
  • aanslagnummer
 • Informatie over hoe u kunt betalen

  In de betaalinformatie leest u hoe u kunt betalen. Vaak is dat in 1 keer, maar soms kunt u kiezen. U kunt bijvoorbeeld toeslagen in termijnen betalen. Of een voorlopige aanslag inkomstenbelasting via automatische incasso. Als er meer opties zijn om te betalen, dan staat dat hier. Deze opties worden verderop in de betaalinformatie toegelicht.

 • Blauwe blok met de informatie voor de betaling

  In het blauwe blok onder 'betalen' vindt u de informatie die u nodig hebt voor de betaling. Zorg ervoor dat u de gegevens goed overneemt. En betaal op tijd. Gebruik voor uw betaling de mogelijkheden die uw bank biedt.

  Als u een bankrekening in Nederland hebt, kunt u meestal betalen door het bedrag over te maken via mobiel- of internetbankieren. Als u op papier bankiert, dan kunt u gebruik maken van een overschrijvingskaart.

  Te betalen bedrag

  In het blauwe blok staat bovenaan het bedrag dat u moet betalen.

  Rekeningnummer en ten name van

  In het blauwe blok staat onder het bedrag het rekeningnummer waar u het geld naar moet overmaken. In het voorbeeld onderaan de pagina staat NL86INGB0002445588. En er staat naar wie u het bedrag moet overmaken, namelijk naar - ten name van - Belastingdienst.

  Let op!

  Het rekeningnummer dat in uw betaalinformatie staat kan anders zijn dan in dit voorbeeld. Twijfelt u of het rekeningnummer op uw betaalinformatie echt van ons is? Dan kunt u dit controleren bij Alle rekeningnummers van de Belastingdienst.

  Betalingskenmerk of onder vermelding van

  Daarna staat in het blauwe blok het betalingskenmerk. Bij uw betaling neemt u dit kenmerk over. Soms staat daar geen betalingskenmerk, maar 'onder vermelding van'. Dan neemt u wat daar achter staat over bij uw betaling. In het voorbeeld onderaan de pagina staat een betalingskenmerk van 16 cijfers.

 • Informatie over wanneer het bedrag op ons rekeningnummer moet staan

  Onderaan in het blauwe blok staat wanneer het bedrag op het rekeningnummer van de Belastingdienst moet staan. Soms kunt u in termijnen betalen. U leest dan hier wanneer u welk bedrag moet betalen.

 • Meer informatie over de betaling

  Soms is er meer informatie over de betaling. Dat vindt u onder het blauwe blok en op de volgende pagina.

  Hebt u vragen?

  Als u vragen hebt, vindt u op onze website belastingdienst.nl/betalenenontvangen meer informatie. Dat ziet u ook in het voorbeeld onderaan de pagina.

  Let op! Lees verder op de volgende pagina

  Deze tekst staat ook in het voorbeeld onderaan de pagina. Maar de informatie op de achterkant ziet u niet in het voorbeeld. Op de andere kant zouden bijvoorbeeld meer opties om te betalen kunnen staan.

Voorbeeld van betaalinformatie met uitleg bij de onderdelen

Voorbeeld betaalinformatie met uitleg, zoals hierboven toegelicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.