Ik kan mijn belasting niet betalen – wat nu?

Hebt u een aanslag gekregen? Of moet u een toeslag terugbetalen? En komt u daardoor in betalingsproblemen? Wij helpen u graag om te voorkomen dat u een betalingsachterstand krijgt. Maar misschien kunt u ook zelf al kijken wat u kunt doen. Geldt 1 van de situaties hieronder voor u? U kunt via de link direct naar de pagina waar u leest wat u moet doen.

Voorkom dat u in financiële problemen komt. En vraag om hulp voordat het te laat is. Bel de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Dit kan ook met KPN Teletolk. Wij zoeken graag samen met u naar een passende oplossing.


 • Ik kan mijn toeslag niet terugbetalen

  Vaak kunt u een betalingsregeling met ons afspreken.

  Lees op 'Ik kan mijn toeslag niet in 1 keer terugbetalen - kan ik een betalingsregeling krijgen?' wat de mogelijkheden zijn.

 • Ik heb een belastingaanslag ontvangen, maar kan deze niet op tijd betalen

  Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • u vraagt om uitstel
   Dan krijgt u 4 maanden extra de tijd om de aanslag te betalen, gerekend vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag.
  • u vraagt om een betalingsregeling
   Wij kijken dan samen met u naar uw situatie. En spreken met u een bedrag af dat u per maand aan ons betaalt. Een betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden.
 • Ik heb een betalingsregeling, maar kan de afgesproken betalingen niet meer nakomen

  Bijvoorbeeld omdat uw situatie is veranderd. Dan kunt u ons bellen. Wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. Misschien kunnen we uw betalingsregeling aanpassen of is (gedeeltelijke) kwijtschelding mogelijk.

 • Ik kan een belastingaanslag niet betalen, maar ik krijg nog geld van de Belastingdienst

  Dan kunt u ons vragen om verrekening. Dit betekent dat wij het bedrag dat u van ons krijgt, aftrekken van het bedrag dat u moet betalen. Alles wat u meer krijgt, wordt dan op uw rekening gestort. Blijft er nog een bedrag over dat u nog moet betalen? Dan krijgt u bericht van ons.

 • Ik kan mijn belastingaanslagen niet betalen, omdat mijn inkomen te laag is

  Dan kunt u om kwijtschelding vragen. Dit betekent dat u – een deel van – een belastingaanslag niet hoeft te betalen. Of u kwijtschelding krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Zoals uw inkomen, wat u moet betalen aan anderen, wat u bezit (zoals een auto) en hoe u woont. En om welke belasting het gaat.

 • Ik kan geen uitstel of een betalingsregeling krijgen

  Voor hulp bij het aflossen van uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt vervolgens hoe ze u verder kan helpen.


Voorkom dat u in financiële problemen komt. En vraag om hulp voordat het te laat is. Bel de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Wij helpen u graag verder.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.