Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding?

Bent u als particulier of ondernemer niet in staat om uw belastingaanslag te betalen? Dan kunt u om kwijtschelding vragen. Of u kwijtschelding krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Zoals uw inkomen, wat u moet betalen aan anderen, wat u bezit (zoals een auto) en hoe u woont. En van de soort belastingschuld die u hebt.

Weten of u kwijtschelding kunt krijgen? Maak dan een proefberekening. U vindt deze proefberekening op de pagina Kwijtschelding.

Kwijtschelding kan niet voor alle belastingschulden

Lees hieronder in welke situaties wij geen kwijtschelding geven. En wat u in deze situaties wél kunt doen.

 • U wilt kwijtschelding voor motorrijtuigenbelasting, belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm)  en belasting zware motorrijtuigen (bzm)   
  Hiervoor kunt u geen kwijtschelding krijgen. Wel kunt u in sommige gevallen uitstel van betaling aanvragen.
 • U wilt kwijtschelding voor toeslagen
  Voor een toeslag kunt u geen kwijtschelding krijgen. Lees wat wel mogelijk is op de pagina: Ik kan mijn toeslag niet in 1 keer terugbetalen. Kan ik een betalingsregeling krijgen?.
 • U wilt kwijtschelding voor een voorlopige aanslag over een vorig jaar. Deze aanslag is nog niet definitief vastgesteld. 

  We beoordelen of u op dat moment voor kwijtschelding in aanmerking komt. Is dat zo? Dan verlenen wij eerst uitstel van betaling tót de definitieve aanslag is opgelegd.
  Na ontvangst van de definitieve aanslag, moet u voor de voorlopige aanslag opnieuw kwijtschelding aanvragen. En, als dit een te betalen bedrag is, voor de definitieve. Dat mag in 1 verzoek, dat wij opnieuw beoordelen.
 • U wilt kwijtschelding voor een voorlopige aanslag over het lopende jaar of een jaar dat nog moet beginnen?

  Moet u maandelijks betalen voor een voorlopige aanslag van dit jaar? Dan is kwijtschelding niet mogelijk.

  Wel kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen. Doe dit alléén als uw persoonlijke situatie is veranderd.

 • U hebt geen aangifte ingediend

  Moest u aangifte doen en hebt u dat niet gedaan? En hebben wij u een aanslag opgelegd? Dan kunt u geen kwijtschelding aanvragen.

  Wat u wel kunt doen, is uitstel van betaling aanvragen. En zo snel mogelijk zelf een aangifte indienen. In ieder geval binnen een maand. Na verwerking van deze aangifte kunt u nogmaals kwijtschelding aanvragen.

 • U hebt nog geen beslissing op uw bezwaar of beroep
  Bent u in beroep gegaan tegen een aanslag? En is er nog geen beslissing? Dan is kwijtschelding nog niet mogelijk. Wacht eerst deze beslissing af.
 • U bent toegelaten tot de wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen (WSNP)
  Vraag niet zelf kwijtschelding aan. Maar overleg met uw bewindvoerder.

Bent u ondernemer en wilt u kwijtschelding aanvragen?

Kijk dan op de pagina Kwijtschelding.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.