Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding?

Kies uw situatie

 • U bent geen ondernemer of zzp'er

  Kunt u uw belastingschuld niet betalen? Dan kunt u om kwijtschelding vragen. Als u kwijtschelding krijgt, dan hoeft u uw belastingschuld niet te betalen. Of u kwijtschelding krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Zoals uw inkomen, wat u moet betalen aan anderen, wat u bezit (zoals een auto) en hoe u woont. Maar ook van de soort belastingschuld die u hebt.

  Weten of u kwijtschelding kunt krijgen? Kijk dan op de pagina 'Kwijtschelding van belasting voor particulieren en ondernemers'. Daar kunt u ook een proefberekening betalingscapaciteit particulieren bij kwijtschelding maken.

  Hebt u ook andere schulden dan alleen belastingschuld?

  En lukt het u niet om deze schulden te betalen? Kijk op Geldfit.nl. Hier kunt u een test doen om te kijken hoe uw financiële situatie is. Na het invullen van de test krijgt u advies en tips over wat u kunt doen om uw situatie te verbeteren. Ook krijgt u een overzicht van organisaties bij u in de buurt die u hiermee kunnen helpen. De test duurt 2 minuten en u hoeft uw naam niet in te vullen.

  U kunt voor ondersteuning bij het aflossen van uw (belasting)schulden ook terecht bij uw gemeente.

  Hebt u een schuldhulpverlener en/of zit u in een traject voor minnelijke of wettelijke schuldsanering?

  Dan hoeft u ons niet om kwijtschelding te vragen. U krijgt tijdens dit traject uitstel van betaling. Hebt u voldaan aan uw verplichtingen die horen bij dit traject en gaan wij daarmee akkoord? Dan krijgt u kwijtschelding voor de rest van uw (belasting)schuld.

 • U bent zzp’er

  Zit u in een traject voor minnelijke of wettelijke schuldsanering?

  Dan hoeft u ons niet om kwijtschelding te vragen. U krijgt tijdens dit traject uitstel van betaling. Hebt u voldaan aan uw verplichtingen die horen bij dit traject en gaan wij daarmee akkoord? Dan krijgt u kwijtschelding voor de rest van uw (belasting)schuld.

  Kijk voor meer informatie op de pagina 'Kwijtschelding van belasting voor particulieren en ondernemers'.

  Weet u niet zeker of u uw betalingsproblemen zelf kunt oplossen?

  Kijk dan op kvk.nl/zwaar-weer. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt doen vanuit uw bedrijfssituatie. Het adviesteam van Kamer van Koophandel kan u advies op maat bieden en hulp bij een volgende stap.

  U kunt voor ondersteuning bij het aflossen van uw (belasting)schuld ook terecht bij uw gemeente. De gemeente kijkt mee naar uw situatie en zoekt, in overleg met u, een hulpverleningstraject op maat.

 • U bent ondernemer

  Wij schelden uw belastingschuld niet eenzijdig kwijt. Dit betekent dat wij alleen belastingaanslagen kwijtschelden als ook al uw andere schuldeisers uw schulden (gedeeltelijk) kwijtschelden. U kunt dus pas kwijtschelding krijgen als u een saneringsakkoord hebt bereikt met al uw schuldeisers over gedeeltelijke betaling van de schuld.

  Gaan niet alle schuldeisers akkoord met uw betalingsvoorstel? Dan kunt u toch nog een akkoord over een schuldregeling bereiken via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Lees hierover meer op de website van KVK.

  Kijk voor meer informatie over kwijtschelding op de pagina 'Kwijtschelding van belasting voor particulieren en ondernemers'.

  Weet u niet zeker of u uw betalingsproblemen zelf kunt oplossen?

  Dan is het belangrijk dat u snel een compleet beeld krijgt van uw financiële situatie. Kijk op geldfit.nl/zakelijk en ontdek wat uw mogelijkheden zijn. Ook kan Geldfit u doorverwijzen naar de juiste instantie. Of bel direct met een adviseur van Geldfit: 0800 – 8115.

  Of kijk op kvk.nl/zwaar-weer. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt doen vanuit uw bedrijfssituatie. Het adviesteam van Kamer van Koophandel kan u advies op maat bieden en hulp bij een volgende stap.

Kwijtschelding kan niet voor alle belastingschulden

Lees hieronder in welke situaties u nooit kwijtschelding krijgt. En wat u in deze situaties wél kunt doen.

 • U wilt kwijtschelding voor motorrijtuigenbelasting, belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) en belasting zware motorrijtuigen (bzm)

  Hiervoor kunt u geen kwijtschelding krijgen. Wel kunt u in sommige gevallen uitstel van betaling aanvragen.

 • U wilt kwijtschelding voor toeslagen

  Voor een toeslag kunt u geen kwijtschelding krijgen. Lees wat wel mogelijk is op de pagina: 'Ik kan mijn toeslag niet in 1 keer terugbetalen. Kan ik een betalingsregeling krijgen?'.

 • U wilt kwijtschelding voor een voorlopige aanslag over een vorig jaar. Deze aanslag is nog niet definitief vastgesteld

  We beoordelen of u op dat moment voor kwijtschelding in aanmerking komt. Is dat zo? Dan verlenen wij eerst uitstel van betaling tót de definitieve aanslag is opgelegd.

  Na ontvangst van de definitieve aanslag, moet u voor de voorlopige aanslag opnieuw kwijtschelding aanvragen. En, als dit een te betalen bedrag is, voor de definitieve. Dat mag in 1 verzoek, dat wij opnieuw beoordelen.

 • U wilt kwijtschelding voor een voorlopige aanslag over het lopende jaar of een jaar dat nog moet beginnen

  Moet u maandelijks betalen voor een voorlopige aanslag van dit jaar? Dan is kwijtschelding niet mogelijk.

  Wel kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen. Doe dit alléén als uw persoonlijke situatie is veranderd.

 • U hebt geen aangifte ingediend

  Moest u aangifte doen en hebt u dat niet gedaan? En hebben wij u een aanslag opgelegd? Dan kunt u ons niet om kwijtschelding vragen.

  Wat u wel kunt doen, is ons vragen om uitstel van betaling. En zo snel mogelijk zelf een aangifte indienen. In ieder geval binnen 1 maand. Na verwerking van deze aangifte kunt u wel om kwijtschelding vragen.

 • U hebt nog geen beslissing op uw bezwaar of beroep

  Bent u in beroep gegaan tegen een aanslag? En is er nog geen beslissing? Dan is kwijtschelding nog niet mogelijk. Wacht eerst deze beslissing af.

 • U bent toegelaten tot de wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen (Wsnp)

  Vraag niet zelf kwijtschelding aan. Maar overleg met uw bewindvoerder. Lees hierover meer bij Wsnp.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.