Voor welke motorrijtuigen betaal ik bpm?

U betaalt bpm voor personenauto's, motoren, trikes, quads, bestelauto's en kampeerauto's. En in sommige gevallen ook voor vrachtauto's.

Voor brommers, scooters en snorfietsen hoeft u geen bpm te betalen.

Klik op 1 van de linkjes om meer te lezen:

 • Personenauto's

  Personenauto's zijn motorrijtuigen op 3 of meer wielen die zijn ingericht voor personenvervoer. Voor personenauto's moet u bpm betalen.

  Koopt u een personenauto in Nederland? Dan verzorgt de officiƫle importeur meestal de aangifte en betaling van bpm. De bpm wordt dan meegerekend in de verkoopprijs.

  Importeert u een personenauto uit het buitenland? Dan moet u zelf bpm-aangifte doen. Dat geldt ook voor elektrische auto's en hybride auto's.

 • Motoren (waaronder trikes en quads)

  Een motor is voor de bpm een motorrijtuig op 2 wielen, eventueel met zijspan. Trikes (op 3 wielen) en quads (op 4 wielen) vallen ook in de categorie motoren. U moet bpm betalen voor deze motorrijtuigen.

  Voor brommers, scooters en snorfietsen hoeft u geen bpm te betalen.

 • Bestelauto's

  Een bestelauto moet voldoen aan bepaalde eisen. Er geldt bijvoorbeeld een toegestane maximummassa van 3.500 kilo. En een bestelauto is hoofdzakelijk ingericht om goederen te vervoeren. Lees meer bij bpm-eisen aan bestelauto's en bij bpm voor bestelauto's.

 • Kampeerauto's en omgebouwde bestelauto's

  Hebt u een kampeerauto? Of hebt u uw bestelauto omgebouwd tot kampeerauto? Dan valt uw motorrijtuig in de categorie bijzondere personenauto's. U betaalt hiervoor hetzelfde tarief als voor bestelauto's. Bekijk ook de inrichtingseisen voor de bpm aan kampeerauto's.

  Hebt u uw bestelauto omgebouwd, bijvoorbeeld door een bank in de laadruimte te plaatsen? Dan valt uw bestelauto in de categorie personenauto's. U betaalt dan het bpm-tarief voor personenauto's.

 • Vrachtauto's

  Een vrachtauto die is ingericht voor personenvervoer valt in de categorie personenauto's. In de volgende gevallen moet u er bpm voor betalen:

  • De ruimte voor personenvervoer is groter dan de laadruimte.
  • Er zijn extra zitplaatsen of bevestigingspunten voor extra zitplaatsen voor personen aangebracht.
   Met extra zitplaatsen bedoelen wij niet de zitplaatsen voor de bestuurder en bijrijder(s).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.