Checklist immigreren - wat moet ik weten?

Komt u vanuit een ander land in Nederland wonen, dan komt er veel op u af. Hier leest u wat u moet weten.

 • Uw belastingplicht verandert

  In het jaar van uw immigratie verandert de manier waarop u belasting betaalt.

  Tot uw verhuizing naar Nederland bent u:

  Vanaf uw verhuizing naar Nederland bent u een binnenlands belastingplichtige. Dat betekent:

 • Vraag een DigiD aan

  U hebt een DigiD nodig om online aangifte inkomstenbelasting te doen en om toeslagen aan te vragen. Hebt u nog geen DigiD, vraag hem dan aan via DigiD aanvragen.
 • Aangifte inkomstenbelasting doen

  Als u aangifte inkomstenbelasting moet doen, krijgt u meestal een brief van ons waarin wij u vragen om aangifte te doen. Krijgt u geen aangiftebrief, dan kunt u zelf controleren of u belasting moet betalen of terugkrijgt. Ga naar Mijn Belastingdienst, log in met uw DigiD en vul daar de online aangifte in.

  Let op!

  Over het jaar waarin u naar Nederland verhuist, kunt u online aangifte doen. Lees meer hierover bij Hoe doe ik belastingaangifte over het jaar van mijn emigratie of immigratie?

 • Toeslagen - kijk of u er recht op hebt

  Hebt u een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kunt u hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Zo'n bijdrage heet een toeslag. Kijk of u recht hebt op toeslagen.
 • Sociale zekerheid – u wilt niet verzekerd zijn

  Als u in Nederland woont bent u meestal automatisch verzekerd voor de volksverzekeringen. Over uw loon of uitkering betaalt u premies voor de volksverzekeringen. Wilt u niet verzekerd zijn? Dan kunt u bij de SVB een ontheffing aanvragen voor de AOW, Anw, kinderbijslag en Wlz. Hiervoor gelden voorwaarden.

  Hebt u ontheffing of een verklaring dat u niet Wlz-verzekerd bent? Dan hoeft u geen premies meer te betalen. Maar dan bent u ook niet meer verzekerd voor deze regelingen.
 • Burgerservicenummer - laat u inschrijven bij uw gemeente

  Het burgerservicenummer is uw eigen nummer voor contact met de Nederlandse overheid. U krijgt dit nummer als u zich inschrijft bij de gemeente waar u gaat wonen. Neem bij uw inschrijving een identiteitsbewijs mee.
 • Verhuisboedel meenemen – hoe zit het met de Douane?

  Meestal hoeft u geen belasting te betalen voor uw verhuisboedel als u naar Nederland verhuist. Lees meer over internationaal verhuizen en de Douane.
 • Regel de zaken voor uw auto of motor

  Meld uw auto of motor bij de RDW aan voor invoer in Nederland. Daarmee krijgt u een Nederlands kenteken. Hoe het precies gaat, leest u bij Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen.

  Hebt u nog vragen? Bel dan de BelastingTelefoon Auto.

 • Geef uw rekeningnummer aan ons door

  Als u belasting terugkrijgt, hebben wij uw bankrekeningnummer nodig. Geef dit aan ons door met het formulier Opgaaf rekeningnummer particulieren.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.