E-commerce - kijk hoe het zit met uw douanezaken

Bent u e-commerce ondernemer en levert u goederen van buiten de EU aan consumenten binnen de EU? Er is sinds 1 juli 2021 veel veranderd. Niet alleen voor de btw, maar ook voor aangifte doen bij de Douane.

Nieuwe btw-regels voor e-commerce

Bent u e-commerce ondernemer en levert u goederen van buiten de EU aan consumenten binnen de EU? Dan hebt u sinds 1 juli 2021 te maken met nieuwe btw-regels. De btw-vrijstelling bij invoer van zendingen met een maximale waarde van € 22 is vervallen. Gaat het om zendingen met een waarde van maximaal € 150, waarvoor een vrijstelling van douanerechten geldt op grond van artikel 23 of 25 Verordening (EU) 1186/2009? Dan moet u in het land van bestemming invoeraangifte doen en daar de btw afdragen. Die btw kunt u op een vereenvoudigde manier aangeven, als u kiest voor de Invoerregeling.

Aangifte doen voor e-commerce verandert

De normale aangifteprocedure voor e-commercezendingen is veranderd per 1 juli 2021. Gaat het om zendingen met een waarde van maximaal € 150 van buiten de EU, waarvoor een vrijstelling van douanerechten geldt o.g.v. artikel 23 of 25 Verordening (EU) 1186/2009? En gelden er géén verboden en beperkingen voor die zendingen bij invoer? Dan doet u aangifte met DECO – een nieuw aangiftesysteem. AGS, Venue, GPA en SPA kunt u sinds 1 juli 2021 voor deze zendingen niet meer gebruiken.

Gaat het om zendingen uit het VK waarvoor alleen btw verschuldigd is? Daarvoor kunt u Venue blijven gebruiken tot 1 januari 2023. Behalve als u voor deze zendingen de 'Invoerregeling' gebruikt. Dan gebruikt u DECO, ook voor zendingen uit het VK.

Meer weten?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.