Hoe werkt het met huurtoeslag als iemand naar een zorginstelling gaat?

Het is erg ingrijpend als iemand niet meer thuis kan blijven wonen omdat extra zorg nodig is.

Wordt u, uw toeslagpartner of uw medebewoner voor de huurtoeslag voor langere tijd opgenomen? Bijvoorbeeld in een verpleeghuis, een verzorgingstehuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Lees wat dit voor u betekent.

Staat de huurtoeslag op uw naam? Kies hieronder uw situatie.

Ik word opgenomen

 • Ik word ingeschreven op het adres van de zorginstelling

  Omdat de toeslag op uw naam staat, stoppen we uw huurtoeslag na de adreswijziging. U krijgt hierover vanzelf bericht van ons.

  U hoeft de opname niet aan ons door te geven. En ook uw adreswijziging niet. Die krijgen wij door van de gemeente.

  Hebt u een partner of medebewoner?

  Is uw huurtoeslag gestopt? Uw partner of medebewoner kan daarna voor zichzelf huurtoeslag aanvragen. Wel moet dan het huurcontract op naam van uw partner of medebewoner staan. Dit regelen jullie met de verhuurder.

 • Ik blijf op mijn thuisadres ingeschreven staan

  U houdt het 1e jaar gewoon uw huurtoeslag. U hoeft de opname niet aan ons door te geven. Is uw inkomen veranderd? Geef dan wel uw nieuwe inkomen aan ons door. Dan kijken wij of we uw huurtoeslag moeten aanpassen.

  Hebt u een toeslagpartner of medebewoner? Als u wilt kunt u via de Belastingtelefoon de toeslag op naam van uw toeslagpartner laten zetten. Het huurcontract moet dan wel op naam van uw partner staan. Dit regelen jullie met de verhuurder. U kunt uw huurtoeslag niet op naam van een medebewoner laten zetten.

  Bent u langer dan 1 jaar opgenomen?

  U hebt geen recht meer op huurtoeslag als u nog staat ingeschreven op uw thuisadres. U moet de toeslag zelf stoppen met Mijn toeslagen.

  Hebt u een toeslagpartner of medebewoner? Die kan daarna toeslag voor zichzelf aanvragen. Wel moet dan het huurcontract op naam van uw partner of medebewoner staan. Dit regelen jullie met de verhuurder.

  Als u op uw thuisadres ingeschreven blijft staan, dan kan uw partner of medebewoner ons vragen om u niet meer mee te tellen voor de huurtoeslag. Dit kan met het formulier Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag.

Mijn toeslagpartner of medebewoner wordt opgenomen

 • Mijn toeslagpartner of medebewoner wordt ingeschreven op het adres van de zorginstelling

  Omdat de toeslag op uw naam staat, houdt u gewoon huurtoeslag. Maar uw toeslagpartner of medebewoner tellen we na de adreswijziging niet meer mee. Het bedrag dat u krijgt, kan daardoor veranderen. U krijgt van ons dan een nieuwe berekening.

  U hoeft de opname niet aan ons door te geven. En ook de adreswijziging niet. Die krijgen wij door van de gemeente.

 • Mijn toeslagpartner of medebewoner blijft op ons thuisadres ingeschreven staan

  Omdat de toeslag op uw naam staat, houdt u gewoon huurtoeslag. Uw partner of medebewoner tellen we nog steeds mee. Maar als de opname langer gaat duren, kunt u ons vragen om dat niet meer te doen. Dat kan als de opname langer duurt dan 1 jaar. Of als nu al duidelijk is dat het langer dan 1 jaar gaat duren. Uw partner of medebewoner telt dan niet meer mee vanaf het moment dat die niet meer thuis woont.

  Telt uw partner of medebewoner nog mee voor uw huurtoeslag?

  Verandert het inkomen van uw partner of medebewoner? Geef dan het nieuwe inkomen aan ons door. Dan kijken wij of we uw huurtoeslag moeten aanpassen.

Krijgt u nog een andere toeslag?

Dan werkt het anders bij een opname. Lees hoe het gaat bij zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.