Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken?

In 2024 in elk geval € 6.633. Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind of een stiefkind.

Let er wel op dat wij ouders als 1 schenker zien. Dit geldt ook als u bent gescheiden. Heeft uw kind een partner en geeft u ze los van elkaar een bedrag? Dan telt dit ook als 1 schenking.

Uw kind betaalt schenkbelasting als alles bij elkaar opgeteld hoger is dan de vrijstelling.

U mag uw kind 1 keer een hoger belastingvrij bedrag schenken

Hoeveel meer? Dat hangt af van wat uw kind met het geld gaat doen. De verhoogde vrijstelling is eenmalig. Iemand mag maar 1 keer in diens leven gebruik maken van de verhoogde vrijstelling van dezelfde schenker.

Zorg er wel voor dat u de schenking doet als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of dat de partner van uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook.

Let op!

De verhoogde vrijstelling is eenmalig en komt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. U mag uw kind in 2024 dus niet óók nog € 6.633 schenken.

De eenmalig verhoogde vrijstellingen in 2024:

 • Schenking van € 31.813 die uw kind vrij mag besteden

  Wilt u uw kind zelf laten beslissen wat het doel is van uw schenking? Dan mag u eenmalig maximaal € 31.813 belastingvrij schenken. Zorg er wel voor dat u de schenking doet als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

  Een belangrijke voorwaarde is dat uw kind niet eerder een verhoogde vrijstelling heeft gebruikt voor een schenking van u. Hiermee bedoelen we een belastingvrije schenking voor de eigen woning óf een belastingvrije schenking voor een dure studie óf een belastingvrije schenking voor een vrij te besteden doel.

  Schenkt u uw kind eenmalig een vrij te besteden bedrag? Dan moet uw kind aangifte schenkbelasting doen

  Dat kan online op Mijn Belastingdienst.

  Inloggen op Mijn Belastingdienst

 • Schenking van € 66.268 voor een dure studie van uw kind

  Gaat uw kind een dure studie doen? Als uw kind tussen de 18 en 40 jaar is, dan mag u daarvoor eenmalig maximaal € 66.268 belastingvrij schenken.

  Let op, er gelden wel voorwaarden.

  Schenkt u als ouders ieder apart aan uw kind?

  Dan moet u beide bedragen wel bij elkaar optellen. Voor de schenkbelasting zien wij partners namelijk als 1 schenker. Hoe dat zit leest u bij Wie zijn partners voor de schenkbelasting?

  Geeft u uw kind een bedrag voor een dure studie? Dan moet uw kind aangifte schenkbelasting doen

  Dat kan online op Mijn Belastingdienst.

  Inloggen op Mijn Belastingdienst

Kan ik mijn kind in 2024 nog een schenking geven voor een woning?

Vóór 2024 kon uw kind de eenmalig verhoogde vrijstelling ook gebruiken voor de eigen woning. Deze vrijstelling stond ook bekend als de jubelton. Deze vrijstelling bestaat vanaf 1 januari 2024 niet meer.

Uw kind kan misschien wél gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een vrij te besteden doel. Uw kind mag deze schenking overal voor gebruiken, dus ook voor een woning. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.

Voldoet uw kind niet aan de voorwaarden? Dan mag u uw kind in 2024 maximaal € 6.633 belastingvrij schenken. Uw kind mag dit bedrag vrij besteden, dus ook aan een woning.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.