Waarom krijg ik minder toeslag - of helemaal geen toeslag meer?

Dat kan 3 oorzaken hebben:

 • U moet toeslag terugbetalen

  Als u niet op tijd betaalt, verrekenen we dat bedrag met de toeslag die u nu krijgt. U krijgt daarover een brief.

  Hoe komen jullie aan het nieuwe maandbedrag?

  Wij verrekenen minimaal € 20 per maand. Dit bedrag trekken wij elke maand af van de toeslag die u krijgt. Totdat u het totaalbedrag hebt betaald.

 • U hebt een wijziging doorgegeven

  Een wijziging kan ervoor zorgen dat u recht hebt op minder toeslag. Bijvoorbeeld als uw inkomen omhoog gaat.

  Hoe komen jullie aan het nieuwe maandbedrag?

  Wij berekenen uw toeslag opnieuw voor het hele jaar. Van dit jaarbedrag trekken we de bedragen af die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, verdelen we over de rest van het jaar. Het kan ook zijn dat u al te veel hebt gekregen. Dan krijgt u de rest van het jaar geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen.

  Voorbeeld 1: u krijgt minder

  In januari en februari kreeg u € 100 toeslag per maand. U had toen nog recht op € 1200 toeslag voor het hele jaar. Maar vanaf maart gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600. Van dit nieuwe jaarbedrag trekken we de toeslag af die u al hebt gekregen (2 x € 100). Voor de overgebleven maanden gaan we dus uit van € 400. Dit betekent dat u vanaf maart € 40 toeslag per maand krijgt (€ 400 : 10).

  De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:

  • januari: € 100
  • februari: € 100
  • maart tot en met december: € 40

  Voorbeeld 2: u krijgt niets meer en moet terugbetalen

  Van januari tot en met augustus kreeg u € 100 toeslag per maand. In totaal € 800. U had toen nog recht op € 1200 toeslag voor het hele jaar. Maar vanaf september gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600 voor het hele jaar. U hebt dan al € 800 gekregen. Dat is € 200 te veel. De overgebleven maanden krijgt u geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen kunt u in 1 keer of in termijnen terugbetalen.

  De maandelijkse betalingen zien er dan zo uit:

  • januari tot en met augustus: € 100
  • september tot en met december: € 0
  • daarna moet u nog € 200 terugbetalen
  U vindt het nieuwe maandbedrag in Mijn toeslagen onder 'Mijn beschikkingen'. Kies bij de beschikking het huidige jaar en daarna voor 'Specificatie'.

  Inloggen op Mijn toeslagen
 • Wij hebben uw toeslag berekend met nieuwe gegevens
  Soms krijgen wij gegevens door van anderen. Bijvoorbeeld over uw inkomen, het inkomen van uw partner of uw verhuizing.  Daarmee passen wij uw toeslag aan, zodat de hoogte van uw toeslag beter past bij uw huidige situatie.

  In Mijn toeslagen kunt u altijd zien op welke gegevens uw toeslag gebaseerd is. Kloppen deze gegevens niet? Dan kunt u ze meteen aanpassen.

  Inloggen op Mijn toeslagen

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.