Wij gaan uit elkaar - wat moet ik regelen voor mijn toeslag?

Alsof u nog niet genoeg aan uw hoofd hebt. En ja, ook voor uw toeslagen moet u het een en ander regelen. Want uw financiële plaatje komt er ineens anders uit te zien, en de kans is groot dat uw toeslag verandert.

Regel eerst dat uw ex niet langer meetelt voor uw toeslag

Want pas daarna kunt u voor uzelf toeslag krijgen. Wat u moet doen, hangt af van uw situatie:

 • Ik was getrouwd

  Zo regelt u dat uw ex niet meer meetelt voor uw toeslag:

  • Geef uw adreswijziging door aan de gemeente.
   Verhuist uw ex? Dan moet uw ex zijn of haar adreswijziging doorgeven aan de gemeente.
  • Vraag via uw advocaat echtscheiding of scheiding van tafel en bed aan bij de rechtbank.
  • Geef uw scheiding aan ons door. Staat de toeslag op uw naam? Geef de wijziging dan door met Mijn toeslagen. Staat de toeslag op naam van uw ex? Bel dan de BelastingTelefoon. Houd de datum van het verzoek aan de rechtbank bij de hand.

  Uw ex telt niet meer mee vanaf de maand nadat de adreswijziging is ingegaan én de scheiding is aangevraagd.

  We krijgen vanzelf van de gemeente de datum van de definitieve scheiding door. Die hoeft u dus niet door te geven.

  Hebt u huurtoeslag?

  Dan werkt het anders. Uw ex telt al niet meer mee vanaf de 1e dag van de maand nadat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Kies uw situatie en kijk wat u moet doen:

 • Ik had een geregistreerd partnerschap

  Zo regelt u dat uw ex niet meer meetelt voor uw toeslag:

  • Geef uw adreswijziging door aan de gemeente.
   Verhuist uw ex? Dan moet uw ex zijn of haar adreswijziging doorgeven aan de gemeente.
  • Vraag via uw advocaat beëindiging van uw geregistreerd partnerschap aan bij de rechtbank. Soms kan dat ook direct bij een notaris of advocaat.
  • Geef de beëindiging van uw partnerschap aan ons door. Staat de toeslag op uw naam? Geef de wijziging dan door met Mijn toeslagen. Staat de toeslag op naam van uw ex? Bel dan de BelastingTelefoon. Houd de aanvraagdatum van de beëindiging van uw partnerschap bij de hand.

   Tip

   De aanvraagdatum staat op het verzoek van de advocaat aan de rechtbank. Hebt u de aanvraag direct bij uw notaris of advocaat gedaan? Kijk dan wanneer die uw aanvraag voor het eerst schriftelijk heeft bevestigd. Bijvoorbeeld in een mail of brief, of met de ontbindingsovereenkomst.

  Uw ex telt niet meer mee vanaf de maand nadat de adreswijziging is ingegaan én de beëindiging van het partnerschap is aangevraagd.

  We krijgen het vanzelf van de gemeente door als uw geregistreerd partnerschap definitief is ontbonden. Die datum hoeft u dus niet door te geven.

  Hebt u huurtoeslag?

  Dan werkt het anders. Uw ex telt al niet meer mee vanaf de 1e dag van de maand nadat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Kies uw situatie en kijk wat u moet doen:

 • Ik woonde samen
  Als u of uw ex verhuist, geeft u dat door aan de gemeente. Wij krijgen de verhuizing automatisch door.

  Hierna tellen we uw ex niet meer mee voor uw toeslag. Dat doen we vanaf de eerste dag van de maand nadat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Dus als u op 15 maart op een ander adres bent ingeschreven, kunt u vanaf 1 april toeslag voor uzelf krijgen.

Ga ook na hoe u er straks voor staat

Verandert uw inkomen, bijvoorbeeld omdat u na de scheiding meer of minder gaat werken? Of omdat u partneralimentatie krijgt of moet betalen? Geef dan snel uw nieuwe inkomen aan ons door.

Gaat uw ex na de scheiding meer verdienen waardoor u misschien toeslag moet terugbetalen? Lees hoe u dat kunt voorkomen.

En alles is dan geregeld?

Niet alles. We passen uw toeslag aan uw nieuwe situatie aan. Maar misschien zijn er meer veranderingen die u aan ons moet doorgeven.

Gaat u huren? Gaan de kinderen bij uw ex wonen? Of kiest u voor co-ouderschap? Lees meer over deze situaties en wat u moet doen bij Scheiden of uit elkaar gaan.

Ik heb nog geen toeslag, hoe werkt het dan?

Lees meer bij Wij gaan uit elkaar - kan ik een toeslag krijgen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.