Wat is een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag is een aanslag gebaseerd op een schatting van uw inkomsten en uitgaven. Een voorlopige aanslag kan handig zijn als u verwacht dat u een groot bedrag moet betalen of geld terugkrijgt. Zie ook de video 'Grip op uw financiën met de voorlopige aanslag'.

Als u moet betalen kunt u dit alvast in gedeelten doen. Als u verwacht dat u geld terugkrijgt, kunt u een voorschot ontvangen. Er zijn 2 soorten voorlopige aanslagen, 1 voor en 1 na uw aangifte.

Voorlopige aanslag voordat u aangifte doet

U ontvangt deze aanslag omdat u een voorlopige aangifte hebt ingediend. Daarna krijgt u deze jaarlijks toegestuurd. Als u automatisch een voorlopige aanslag ontvangt, is die gebaseerd op gegevens die bij ons bekend zijn. Dit zijn gegevens uit aangiften van eerdere jaren of de voorlopige aanslag van het jaar ervoor.

Voorlopige aanslag nadat u aangifte doet

Hebt u de aangifte gedaan, dan kan het zijn dat u ná het opsturen van uw aangifte eerst een voorlopige aanslag krijgt. Meestal krijgt u direct een definitieve aanslag.

Uw voorlopige aanslag wijzigen

Wijzigt uw situatie en zijn de gegevens in de voorlopige aanslag niet juist? U kunt uw voorlopige aanslag meteen zelf aanpassen. Dit doet u door in te loggen op Mijn Belastingdienst.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.