Wat is een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag is een aanslag gebaseerd op een schatting van uw inkomsten en uitgaven. Bekijk de video 'Meer grip door de voorlopige aanslag'.

Er zijn 2 verschillende voorlopige aanslagen:

  • Voorlopige aanslag die u hebt aangevraagd en voortaan automatisch krijgt in december of januari voor het komende jaar. Dit is de voorlopige aanslag die u heeft aangevraagd omdat u verwacht dat u geld terugkrijgt of moet betalen. Heeft u een voorlopige aanslag aangevraagd? Dan krijgt u deze voortaan jaarlijks opgestuurd. Wij gaan dan uit van uw inkomsten die bij ons bekend zijn. Het is een schatting van uw inkomen, daardoor kan het zijn dat uw aanslag te hoog of te laag uitvalt. Deze aanslag ontvangt u vóór de definitieve aanslag.
  • Voorlopige aanslag die u krijgt nadat u aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan
    Hebt u de definitieve aangifte gedaan, dan kan het zijn dat u ná uw aangifte een voorlopige aanslag krijgt, omdat u nog belasting moet bijbetalen. U krijgt deze voorlopige aanslag niet altijd, meestal krijgt u direct een definitieve aanslag.

Uw voorlopige aanslag wijzigen

Een voorlopige aanslag is een schatting van uw inkomen, daardoor kan het zijn dat uw aanslag te hoog of te laag uitvalt. Klopt uw aanslag niet omdat uw situatie is veranderd of gaat veranderen? U hoeft niet te wachten op de definitieve aanslag. U kunt uw voorlopige aanslag zelf wijzigen. De voorlopige aanslag wijzigen doet u door in te loggen in Mijn Belastingdienst.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.