Ik verkoop spullen op een online platform. Moet ik inkomstenbelasting betalen?

Verkoopt u weleens spullen via online platformen zoals Vinted, Marktplaats of eBay? En vraagt u zich af of u belasting moet betalen over die inkomsten? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Op deze pagina leggen we het uit.

Wanneer hoeft u geen belasting te betalen over uw verkopen?

Als u hobbymatig of in privésfeer verkoopt of verhuurt, hoeft u hierover meestal geen inkomstenbelasting te betalen.

Dat geldt bijvoorbeeld als:

  • u kleding van u of uw gezinsleden verkoopt via Vinted
  • u jaargangen van Donald Duck verkoopt via Marktplaats
  • u uw oude ski's verkoopt via Tweedehands.net
  • u gaat verhuizen en u uw oude meubels verkoopt via Marktplaats

In dat geval hoeft u die inkomsten niet op te nemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Meer informatie vindt u op de pagina 'Bron van inkomen'.

Wanneer moet u wel belasting betalen over uw verkopen?

Als u inkoopt en verkoopt en daarmee winst kunt verwachten. Dan worden uw online verkopen gezien als bron van inkomen. Over de winst moet u dan belasting betalen. Hierbij geldt geen minimumbedrag aan winst.

Voorbeeld 1

U hebt voor uw baby nieuwe kleding gekocht voor € 500. Na een jaar is het te klein geworden. U wast de kleding en zet die te koop op een tweedehandskledingsite. U verkoopt alles voor € 150. De prijs die u betaalde voor de nieuwe babykleertjes was veel hoger dan de verkoopopbrengst van de tweedehands kleding. In dit geval hebt u geen bron van inkomen en hoeft u over deze inkomsten geen belasting te betalen.


Voorbeeld 2

U ziet dat er op een tweedehandskledingsite veel vraag is naar zogenaamde vintage kleding. U gaat wekelijks naar verschillende kringloopwinkels en koopt daar kledingstukken waarvan u verwacht dat u die met winst weer kunt verkopen. U koopt jaarlijks kleding in voor € 1.000. U wast de kleding en biedt het aan op de tweedehandskledingwebsite. U behaalt met de verkoop jaarlijks een opbrengst van € 2.100. In dit geval hebt u een bron van inkomen en moet u over deze inkomsten belasting betalen. De kosten zijn wel aftrekbaar.

Rapportageplicht is niet hetzelfde als inkomstenbelasting moeten betalen

Online platformen zijn sinds 1 januari 2023 verplicht om gegevens te rapporteren als een verkoper 30 keer of meer verkoopt of voor meer dan € 2000 per kalenderjaar. Dat betekent niet dat u ook meteen belasting moet betalen over die inkomsten. Ook niet als u 30 keer of meer verkoopt of voor meer dan € 2000.

Als het platform gegevens over u moet doorgeven, sturen zij u een overzicht met de omzet op dat platform. Hierop staan gegevens van uw verkopen per kwartaal.

Let op! Bij verhuur en dienstverlening via een online platform is er geen ondergrens voor de rapportageplicht. Online platformen zijn verplicht om transactiegegevens aan ons door te geven.

Meer informatie

Deze pagina gaat over de inkomstenbelasting. Voor de btw gelden andere regels.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.