Wat zijn inkomsten uit overig werk?

Bent u géén ondernemer voor de inkomstenbelasting? En werkt u ook niet in loondienst? Maar hebt u wél inkomsten? Als postbezorger bijvoorbeeld of als gastouder? Of uit eenmalige werkzaamheden? Bijvoorbeeld als u meedoet aan een medisch onderzoek, of als u eenmalig een gastcollege geeft?

Dan hebt u - wat wij noemen - inkomsten uit overig werk.

Het geld dat u hiermee verdient, moet u opgeven in uw belastingaangifte. Uw winst wordt op dezelfde manier berekend als bij ondernemers. Sommige kosten die u maakt voor dit werk, mag u ook aftrekken. Maar u hebt geen recht op bepaalde regelingen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek. 

Naast belasting betaalt u ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hiervoor krijgt u een aparte aanslag nadat u aangifte hebt gedaan.

Soms hoeft u de inkomsten niet aan te geven. Bijvoorbeeld als u een klus doet voor familie of vrienden en u daarvoor alleen uw onkosten vergoed krijgt.

Hebt u een negatief resultaat uit uw werkzaamheden?

En is te verwachten dat dat zo blijft? Dan zijn uw werkzaamheden hoogstwaarschijnlijk geen bron van inkomen, maar activiteiten in de hobby- en familiesfeer. Deze inkomsten en bijbehorende kosten hoeft u niet te vermelden in uw belastingaangifte.

Moet ik een administratie bijhouden?

U bent niet verplicht om een administratie bij te houden. Maar we kunnen u wel vragen om informatie over de bedragen die u hebt doorgegeven. Daarom raden we u wel aan om uw bonnen te bewaren.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.