Moet ik zelf mijn zorgtoeslag stopzetten of doen jullie dat?

Dat hangt af van uw situatie. Lees wat u moet doen:

 • Ik ga samenwonen met iemand die ook zorgtoeslag krijgt

  U hoeft niets te doen. Wij gaan na of u elkaars toeslagpartner wordt. Wij laten het u weten als dat zo is. En zetten dan bij 1 van u de toeslag stop.
 • Ik ga te veel verdienen (of mijn toeslagpartner)

  U hoeft uw zorgtoeslag niet stop te zetten. Geef wel het nieuwe inkomen aan ons door. Dan stoppen wij de maandelijkse uitbetaling van uw zorgtoeslag.

  Toeslag die u voor dit jaar al te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen. Hierover krijgt u een brief van ons. Blijkt na afloop van het jaar dat u tóch het hele jaar recht had op zorgtoeslag? Dan krijgt u alsnog het bedrag dat u te weinig hebt gekregen.

  Hoe geef ik mijn nieuwe inkomen door?

  Log in op Mijn toeslagen en pas uw inkomen aan onder 'Wijziging doorgeven'. Of maak gebruik van de app Toeslagen om uw inkomen te wijzigen.

 • Ik heb te veel vermogen (of mijn toeslagpartner)

  U hoeft uw zorgtoeslag niet stop te zetten.

  Hebt u op 1 januari te veel vermogen? Geef dan het vermogen aan ons door. Daarna stoppen wij de uitbetaling van uw zorgtoeslag. Hebt u ná 1 januari te veel vermogen? Dan hebt u in dat jaar gewoon nog recht op zorgtoeslag en hoeft u nu niets te doen. Check wel eind november uw situatie voor volgend jaar. En geef het dán door als u verwacht dat uw vermogen te hoog is voor uw zorgtoeslag in het komende jaar.

  Hoe geef ik mijn vermogen door?

  Log in op Mijn toeslagen en geef u vermogen door onder 'Wijziging doorgeven'. Kies bij 'Inkomen en vermogen' voor 'Er wijzigt iets in het vermogen'.

  Daarna stopt uw maandelijkse betaling voor dit jaar. Toeslag die u voor dit jaar al hebt gekregen, moet u terugbetalen. Hierover krijgt u een brief van ons. Blijkt na afloop van het jaar dat u tóch recht had op zorgtoeslag? Dan krijgt u het alsnog.

 • Ik heb geen zorgverzekering meer

  U hebt geen recht op zorgtoeslag als u geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of als u gemoedsbezwaarde bent, of militair. Zet dan zelf zo snel mogelijk uw toeslag stop.

  Hoe zet ik mijn zorgtoeslag stop?

  1. Log in op Mijn toeslagen.
  2. Kies bij 'Wijziging doorgeven' voor 'Toeslag stoppen'.
  3. Kies voor 'Zorgtoeslag'.

  Toeslag die u voor dit jaar te veel hebt gekregen, moet u aan ons terugbetalen. Hierover krijgt u een brief van ons.

  Moet u naar de gevangenis?

  Ook dan stopt uw zorgverzekering. Maar u hoeft uw zorgtoeslag niet zelf stop te zetten als u gedetineerd wordt. Geef het aan ons door als u naar de gevangenis gaat.

 • Degene die de toeslag krijgt, is overleden

  Wij kunnen ons voorstellen dat u al genoeg moet regelen. Daarom hoeft u niets te doen. De nabestaanden krijgen vanzelf bericht.

 • Zorgtoeslag stopzetten in andere gevallen

  Kijk op Hoe kan ik mijn zorgtoeslag stoppen? in welke gevallen wij uw zorgtoeslag stopzetten.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.