Nieuw proces tijdelijke opslag van luchtvracht

Importeert u via de lucht goederen van buiten de EU naar de Europese Douane Unie? Op uiterlijk 1 maart 2024 doet u de aangifte tijdelijke opslag (ATO) in de Single Window voor maritiem en lucht (SW) volgens nieuwe systeemspecificaties.

Wat verandert er voor u?

Voor de ATO blijft u gebruikmaken van de bestaande SW. U doet dit alleen volgens nieuwe systeemspecificaties. Softwareleveranciers kennen dit systeem als de Handel en Transport Gateway (HTG).

De Nationale Helpdesk Douane blijft het aanspreekpunt bij vragen en voor ondersteuning bij de geautomatiseerde processen.

Ook het proces Binnenbrengen en de melding Aankomst Notificatie (NA) veranderen. Lees hierover op: 'ICS2: Nieuw proces Binnenbrengen van luchtvracht'

Planning ingaan nieuwe systeemspecificaties ATO luchtvracht

  • nieuwe systeemspecificaties ATO luchtvracht: beschikbaar via de website van de Nationale Helpdesk Douane
  • ingangsdatum nieuwe systeemspecificaties voor ATO luchtvracht: 1 december 2023
  • overgangsperiode: van 1 december 2023 tot 1 maart 2024

Op uiterlijk 1 maart 2024 moet u de nieuwe systeemspecificaties ATO in gebruik hebben genomen.

Waarom deze verandering?

Deze wijzigingen zijn het gevolg van de nieuwe Europese douanewetgeving (DWU). Op deze manier worden de gegevenselementen in de aangifte tot tijdelijke opslag in lijn gebracht met de nieuwe gegevenselementen van de Summiere Aangifte Binnenbrengen (ENS). Ook wordt het mogelijk om gegevens uit de ENS opnieuw te gebruiken in de ATO.

Meer informatie leest u op 'UCC - Work Programme' (alleen in het Engels), op de website van de Europese Commissie.

Technische informatie

De systeemspecificaties voor de ATO lucht worden onderdeel van de bestaande MIG Single Window en zijn gepubliceerd op de website van de Nationale Helpdesk Douane.

Datum nieuw proces Tijdelijke Opslag maritiem nog niet bekend

Het is nog onbekend wanneer de specificaties voor de tijdelijke opslag van goederen die u over zee van buiten de EU de Europese Douane Unie binnenbrengt worden gepubliceerd.

Houd deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie

Alvast weten wat u kunt verwachten van het nieuwe proces Tijdelijke Opslag? Kijk onze webinar 'Veranderingen Binnenbrengen en Tijdelijke opslag' terug.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.