Ik ga in Nederland studeren en wil mijn spullen belastingvrij invoeren

Verhuist u naar Nederland om een studie te volgen? En wordt u in Nederland scholier of student? En wilt u gebruikte goederen meenemen voor de normale inrichting van een studiekamer, zoals kleren, linnengoed, normale inventaris en studiebenodigdheden? En wilt u die goederen belastingvrij invoeren in Nederland? Dan moet u een aangifte doen bij de Douane. U geeft ook aan dat u uw verhuisgoederen en studiebenodigdheden voor studenten belastingvrij wilt invoeren.

Deze aangifte kunt u niet alleen doen. De aangifte gaat via uw verhuisbedrijf met het aangiftesysteem van de Douane. Uw verhuisbedrijf geeft de verhuisgoederen en studiebenodigdheden aan met een speciale code, waardoor u uw goederen belastingvrij kunt invoeren. Met deze code krijgt u een vrijstelling van belastingen bij invoer. Die voorwaarden voor vrijstelling staan onderaan deze pagina.

Vrijstelling aanvragen

Uw verhuisbedrijf vraagt bij de Douane de vrijstelling aan met een invoeraangifte. Voor de vrijstelling levert u bij uw verhuisbedrijf in:

 • een door u ondertekende inventarislijst met alle persoonlijke goederen die u mee wilt nemen naar Nederland (over laat brengen)

Daarnaast heeft uw verhuisbedrijf de volgende stukken van u nodig:

 • het bewijs van inschrijving in de basisadministratie van de gemeente
  U kunt ook een vergelijkbaar bewijs meesturen waarmee u aannemelijk maakt dat u in Nederland gaat wonen. Voorbeeld:
  • een kopie van uw huur- of koopcontract van de woonruimte waar u gaat wonen.

Daarnaast hebt u nodig:

 • een bewijs van inschrijving bij de onderwijsinstelling

Hebt u nog niet alle gevraagde papieren (voorbeeld: een bewijs van inschrijving in de gemeente van uw nieuwe woonplaats)? Dan kan uw verhuisbedrijf onder voorwaarden misschien toch in een vrijstelling verhuisgoederen voor studenten aanvragen. De gevraagde papieren moet u dan zo snel mogelijk inzenden naar uw verhuisbedrijf. Neem daarvoor contact op met uw verhuisbedrijf.

Let op!

Voor een auto of motor (motorrijtuig) krijgt u nooit een vrijstelling verhuisgoederen voor studenten. Er gelden bijzondere regels voor bepaalde goederen in uw verhuisboedel.

Voorwaarden voor vrijstelling

Om de vrijstelling van belastingen bij invoer te krijgen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U hebt een woonruimte in Nederland.
 • U komt uit een land buiten de Europese Unie.
 • Het gaat om de volgende goederen:
  • kleding
  • linnengoed
  • gebruikte roerende goederen die u nodig hebt voor de normale meubilering van een studentenkamer
  • studiebenodigdheden voor persoonlijk gebruik tijdens uw studie
 • U bent ingeschreven bij een openbare of bijzondere onderwijsinstelling in Nederland. Het is een algemene of beroepsopleiding in een dag- of voltijdsprogramma, of een avond- of deeltijdprogramma. U volgt het volledige leerplan. Cursussen van een beperkte duur zijn uitgesloten.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.