Wijziging belastingverdrag met Zwitserland vanaf 2021

Het belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland is veranderd vanaf 1 januari 2021.

Wonen in Nederland – uitkering uit Zwitserland

Woont u in Nederland en hebt u een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering uit Zwitserland? Dan mag uw uitkeringsinstantie in Zwitserland daarop maximaal 15% belasting inhouden. Vanaf 1 januari 2021 betaalt u over het totaalbedrag van die uitkeringen maximaal 15% belasting in Zwitserland. U betaalt daarnaast ook belasting in Nederland, maar u betaalt niet dubbel belasting over hetzelfde inkomen.

Krijgt u een afkoopsom voor een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering uit Zwitserland? Dan betaalt u over die afkoopsom belasting in Zwitserland. Het kan zijn dat u in Nederland ook nog belasting moet betalen. We houden dan wel rekening met de belasting die u in Zwitserland hebt betaald.

Wonen in Zwitserland – uitkering uit Nederland

Woont u in Zwitserland en hebt u een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering uit Nederland? Dan mag de uitkeringsinstantie in Nederland daarop maximaal 15% belasting inhouden. Vanaf 1 januari 2021 betaalt u over het totaalbedrag van die uitkeringen maximaal 15% belasting in Nederland.  U betaalt daarnaast ook belasting in Zwitserland, maar u betaalt niet dubbel belasting over hetzelfde inkomen.

Krijgt u een afkoopsom voor een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering uit Nederland? Dan betaalt u over die afkoopsom belasting in Nederland. Het kan zijn dat u in Zwitserland ook nog belasting moet betalen. Zwitserland houdt dan rekening met de belasting die u in Nederland hebt betaald.

Hebt u vrijstelling van inhouding loonheffing?

Eerder afgegeven vrijstellingsverklaringen voor pensioenen, lijfrenten en sociale zekerheidsinkomsten uit Nederland zijn niet meer geldig na 1 januari 2021. Uw uitkerende instantie moet vanaf 1 januari 2021 weer loonheffing inhouden over maximaal 15% van het totaalbedrag van uw pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.