U gaat duurzaam gescheiden leven

U leeft duurzaam gescheiden als u niet meer met uw echtgenoot in gezinsverband samenwoont en die situatie niet als tijdelijk is bedoeld. De situatie is tijdelijk als u en uw echtgenoot op proef uit elkaar zijn. Als 1 van u definitief niet meer wil samenwonen, leeft u duurzaam gescheiden.

Duurzaam gescheiden leven eindigt op het moment dat u voldoet aan beide volgende voorwaarden:

  • U hebt een verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend.
  • U staat niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.

Woonden u en uw ex-partner in dezelfde woning? En is die woning eigendom van u, uw ex-partner of van u beiden? Dat kan gevolgen hebben voor uw aangifte inkomstenbelasting. Vaak is het dan verstandig om contact op te nemen met uw belastingkantoor.

Toeslagpartners

Ook al gaat u duurzaam gescheiden leven, u blijft toch elkaars toeslagpartner en u blijft de toeslagen samen ontvangen.

Wilt u weten wanneer u geen toeslagpartners meer bent? Ga naar: Wanneer zijn wij geen toeslagpartners meer?

Fiscaal partnerschap

Zolang u duurzaam gescheiden leeft, blijft u fiscale partners en moet u dus aangifte doen met een fiscale partner.

U hebt een andere fiscale partner

Omdat u nog steeds fiscale partners bent met uw echtgenoot, kunt u niet met iemand anders fiscale partners zijn. Zelfs als u met iemand anders samenwoont en aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet, blijft u fiscale partners met uw echtgenoot totdat u een scheiding hebt aangevraagd.

Alimentatie

Betaalt u partneralimentatie voor uw ex-partner? Dan kunt u de betaalde alimentatie en andere kosten van uw onderhoudsverplichtingen in uw aangifte aftrekken.

Woont uw ex-partner in een eigen woning die (deels) uw eigendom is? Dan kunt u een deel van het eigenwoningforfait aftrekken als betaalde alimentatie. Hier gelden wel bepaalde voorwaarden voor.

Betaalt u alimentatie voor uw kinderen? Dan mag u deze niet aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Ontvangt u voor uzelf partneralimentatie? Dan moet u dit in uw aangifte opgeven als inkomen.

Woont u in een eigen woning die (deels) eigendom is van uw ex-partner? En verstrekt uw ex-partner u dat woongenot vanwege een alimentatieplicht? Dan valt dat onder partneralimentatie die u in uw aangifte moet opgeven als inkomen. De alimentatieplicht kan bijvoorbeeld blijken uit een rechterlijke uitspraak, een convenant of een andere (schriftelijke) overeenkomst.

Verhuizing

De persoon die verhuist, moet dit doorgeven aan de gemeente. Wij krijgen deze informatie vervolgens weer van uw gemeente.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.