U gaat duurzaam gescheiden leven

U leeft duurzaam gescheiden als u niet meer met uw echtgenoot in gezinsverband samenwoont en die situatie niet als tijdelijk is bedoeld. De situatie is tijdelijk als u en uw echtgenoot op proef uit elkaar zijn. Als 1 van u definitief niet meer wil samenwonen, leeft u duurzaam gescheiden.

Duurzaam gescheiden leven eindigt op het moment dat u voldoet aan beide volgende voorwaarden:

  • U hebt een verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend.
  • U staat niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.

Woonden u en uw ex-partner in dezelfde woning? En is die woning eigendom van u, uw ex-partner of van u beiden? Dat kan gevolgen hebben voor uw aangifte inkomstenbelasting. Vaak is het dan verstandig om contact op te nemen met uw belastingkantoor.

Toeslagpartners

Ook al gaat u duurzaam gescheiden leven, u blijft toch elkaars toeslagpartner en u blijft de toeslagen samen ontvangen.

Wilt u weten wanneer u geen toeslagpartners meer bent? Ga naar: Wanneer zijn wij geen toeslagpartners meer?

Fiscaal partnerschap

Zolang u duurzaam gescheiden leeft, blijft u fiscale partners en moet u dus aangifte doen met een fiscale partner.

U hebt een andere fiscale partner

Omdat u nog steeds fiscale partners bent met uw echtgenoot, kunt u niet met iemand anders fiscale partners zijn. Zelfs als u met iemand anders samenwoont en aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet, blijft u fiscale partners met uw echtgenoot totdat u een scheiding hebt aangevraagd.

Alimentatie

Betaalt u partneralimentatie voor uw ex-partner? Of woont uw ex-partner in een eigen woning die (deels) uw eigendom is? Dan kunt u de betaalde alimentatie en andere kosten van uw onderhoudsverplichtingen in uw aangifte aftrekken.

Betaalt u alimentatie voor uw kinderen? Dan mag u deze niet aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Ontvangt u voor uzelf partneralimentatie? Of woont u in een eigen woning die (deels) eigendom is van uw ex-partner? Dan hebt u partneralimentatie ontvangen. Dit moet u in uw aangifte opgeven als inkomen.

Verhuizing

De persoon die verhuist, moet dit doorgeven aan de gemeente. Wij krijgen deze informatie vervolgens weer van uw gemeente.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.