Voor welke opvang krijg ik kinderopvangtoeslag?

U kiest zelf naar welke opvang uw kind gaat. Maar de opvang moet wel goed geregeld zijn. Of uw kind nu naar een kinderdagverblijf of bso gaat, of een gastouder heeft.

U kunt alleen toeslag krijgen voor goedgekeurde opvang

Of dat zo is, kunt u checken in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Staat de kinderopvang geregistreerd? Dan kunt u toeslag aanvragen.

Alle opvanglocaties hebben een eigen LRK-nummer. Voor uw aanvraag hebt u het nummer nodig dat hoort bij het adres waar uw kind wordt opgevangen.

Let op!

U krijgt geen toeslag voor tussenschoolse opvang (tso).
Wordt uw kind tussen de middag opgevangen, bijvoorbeeld op school, bij een gastouder of in een kindercentrum? U kunt voor deze opvanguren geen toeslag krijgen. Ook niet als dit is geregeld via een geregistreerde opvang.

Zorg voor een contract

Dit regelt u via een kindercentrum of gastouderbureau. U krijgt van hen altijd een overeenkomst.

Dit moet in ieder geval in het contract staan:

  • de naam, geboortedatum en het adres van het kind
  • de uurprijs van de opvang
  • het aantal opvanguren per jaar
  • de datum dat de opvang ingaat en de einddatum
  • het soort opvang: dagopvang of buitenschoolse opvang

Heeft uw kind een gastouder?

Die moet geregistreerd staan voor elk adres waar hij oppast. Dat kan bij u thuis zijn, in het huis van de gastouder of in het huis van iemand met dezelfde gastouder. Ook het gastouderbureau waarbij de gastouder is aangesloten, moet geregistreerd staan.

U mag niet zelf de gastouder betalen. Dat moet via het gastouderbureau lopen. Staan er bemiddelingskosten op de rekeningen die u krijgt? Deze kosten mag u meetellen in het uurtarief dat u opgeeft voor uw kinderopvangtoeslag.

Bent u zélf gastouder en hebt u opvang voor uw kind nodig? Dat kunt u dan alleen via een kindercentrum regelen. Want als u of een andere gastouder uw kind opvangt, krijgt u geen kinderopvangtoeslag. Behalve als u ook nog ander werk hebt. Maar dan krijgt u alleen toeslag voor de uren die u daaraan besteedt. Zie Voor hoeveel uur kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.