Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen? Lees alle voorwaarden

U kunt kinderopvangtoeslag krijgen als u werkt en uw kind naar een geregistreerde opvang gaat.

Hebt u een toeslagpartner? Dan moet u allebei werken.

U hoeft niet per se een vaste baan te hebben

Het gaat erom dat u werkt. Dus ook als zzp’er, freelancer of uitzendkracht komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als u een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van uw partner.

Werkt u of uw toeslagpartner niet?

Soms kunt u dan toch kinderopvangtoeslag krijgen. Bijvoorbeeld als u of uw toeslagpartner een opleiding volgt of een traject naar werk.

Mijn kind woont niet bij mij

Dan hebt u geen recht op kinderopvangtoeslag. Want u kunt alleen toeslag krijgen als u en uw kind op hetzelfde adres wonen én u allebei op dit adres bij de gemeente staat ingeschreven.

Bent u co-ouder? Dan zijn de regels anders. Zie Ik word co-ouder.

Ik heb een adoptie- of pleegkind

Dan kunt u kinderopvangtoeslag krijgen als dit kind op uw adres staat ingeschreven. U moet dan wel kinderbijslag of een pleegouderbijdrage krijgen voor dit kind, of kunnen aantonen dat u het kind in belangrijke mate onderhoudt.

Ik betaal de opvang niet zelf

Als iemand anders de opvang betaalt, kunt u geen toeslag krijgen. U moet de opvangkosten helemaal zelf betalen en dit met bankafschriften kunnen aantonen als we daarom vragen.

Als iemand anders een deel van de opvanguren betaalt - bijvoorbeeld de gemeente - kunt u alleen toeslag krijgen voor de uren die u zelf betaalt.

Andere situaties

Hebt u te maken met 1 van de volgende situaties? Kijk hoe het zit met kinderopvangtoeslag:

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.