Ik ben flexwerker - kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

Ja hoor, dat kan. U hoeft niet per se vaste uren te hebben. Dus ook als oproepkracht bent of een nulurencontract of min-maxcontract hebt, kunt u kinderopvangtoeslag krijgen.

Hoe zit het precies?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen, hangt af van een aantal dingen. Denk aan uw inkomen, of u een toeslagpartner hebt en het aantal uren dat uw kinderen naar de opvang gaan.

Wat telt als mijn inkomen?

Voor de toeslagen kijken we naar uw ‘toetsingsinkomen’. Dat is het jaarinkomen dat ook telt voor de belasting. Alleen heet het op de belastingaangifte en -aanslag ‘verzamelinkomen’. Hebt u een toeslagpartner? Dan telt het gezamenlijke verzamelinkomen van u en uw partner.

Geen vast inkomen? Maak een schatting

Soms is het inkomen lastig te schatten. Bijvoorbeeld als u oproepkracht of invalkracht bent en uw inkomen iedere maand anders is. En, omdat u niet in de toekomst kunt kijken. Toch hangt de toeslag af van het inkomen dat u aan ons doorgeeft. Dat is meestal een schatting.

Voorkom dat u te veel toeslag krijgt en geld moet terugbetalen

Probeer daarom uw inkomen en de opvanguren zo goed mogelijk te schatten. Misschien kunt u de loonstrookjes die u tot nu toe gekregen hebt gebruiken om uw jaarinkomen te schatten.

Tip

U kunt uw inkomen beter wat aan de hoge kant schatten. Zo voorkomt u dat u te veel toeslag krijgt.

Het is ook belangrijk dat u veranderingen in uw situatie zo snel mogelijk doorgeeft. Daarmee voorkomt u dat u te lang een verkeerd bedrag krijgt.

Wisselende opvanguren opgeven

Veel flexwerkers werken iedere maand een ander aantal uren. Misschien is dat bij u ook zo. Daardoor kan het zijn dat uw kinderen de ene maand meer naar de opvang gaan dan de andere. Geen probleem, u kunt gewoon toeslag krijgen. Het is wel belangrijk dat u steeds de opvanguren doorgeeft aan ons.

Tip

Zet alvast herinneringen in uw agenda om uw gegevens regelmatig te controleren en wijzigingen door te geven. Bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal.

Tip

Gaat uw kind niet meer naar de opvang? Dan zet u meestal de opvang stop. Maar dat hoeft niet per se. U mag ook de opvanguren op 0 uur zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als u even geen opvang nodig hebt.

Stopt u met werken?

Dan kan uw kind nog wel naar de opvang. U hebt nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. En u mag niet-gebruikte opvanguren nog opmaken. Geef wel aan ons door dat u niet meer werkt.

Wat als ik ziek ben, of zwanger?

Kunt u daardoor niet werken? Ook dan hebt u nog minimaal 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Bent u langer ziek of niet aan het werk? Kijk wat u moet doen als u meer dan 3 maanden niet werkt.

Geef veranderingen altijd snel aan ons door met Mijn toeslagen óf met de app

U kiest zelf wat u prettig vindt.

Log in op Mijn toeslagen

App Toeslagen voor iOS

App Toeslagen voor Android

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.