Ik ben zzp’er - kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

Ja, dat kan. U hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Het gaat erom dat u geld verdient met uw werk en er belasting over betaalt. Dus ook als zzp’er kunt u kinderopvangtoeslag krijgen.

Hoe zit het precies?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen, hangt af van een aantal dingen. Denk aan uw inkomen, of u een toeslagpartner hebt en het aantal uren dat uw kinderen naar de opvang gaan.

Wat telt als mijn inkomen?

Voor de toeslagen kijken we naar uw ‘toetsingsinkomen’. Het toetsingsinkomen is niet uw winst, maar uw verzamelinkomen voor de belasting. In het kort is dat uw brutowinst, min de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-vrijstelling. Hebt u een toeslagpartner? Dan telt het gezamenlijke verzamelinkomen van u en uw partner.

Geen vast inkomen? Maak een schatting

Soms is het inkomen lastig te schatten. Bijvoorbeeld als uw inkomen steeds anders is. Of als u seizoenswerk doet. En, omdat u niet in de toekomst kunt kijken. Toch hangt de toeslag af van het inkomen dat u aan ons doorgeeft. Dat is meestal een schatting.

Voorkom dat u te veel toeslag krijgt en geld moet terugbetalen

Probeer daarom uw inkomen en de opvanguren zo goed mogelijk te schatten. Én geef veranderingen in uw situatie zo snel mogelijk aan ons door.

Tip

Het is voor zzp’ers best moeilijk om vooraf het jaarinkomen goed te schatten. Daarom kunt u uw inkomen beter wat aan de hoge kant schatten. Zo voorkomt u dat u te veel toeslag krijgt en moet terugbetalen.

Wisselende opvanguren opgeven

Veel zzp’ers werken iedere maand een ander aantal uren. Misschien is dat bij u ook zo. Daardoor kan het zijn dat uw kinderen de ene maand meer dan de opvang gaan dan de andere. Geen probleem, u kunt gewoon toeslag krijgen. Het is wel belangrijk dat u steeds de opvanguren doorgeeft aan ons.

Houd er wel rekening mee dat u in 2023 per kind voor maximaal 230 opvanguren per maand toeslag kunt krijgen. In 2022 kan dit minder zijn. Bepaal uw maximum voor 2022 met het hulpmiddel Bereken het maximaal aantal opvanguren.

Tip

Zet alvast herinneringen in uw agenda om uw gegevens regelmatig te controleren en wijzigingen door te geven. Bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal.

Tip

Gaat uw kind niet meer naar de opvang? Dan zet u meestal de opvang stop. Maar dat hoeft niet per se. U mag ook de opvanguren op 0 uur zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als u even geen opvang nodig hebt.

Stopt u met werken?

Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende werk is, en u stopt met uw bedrijf? Dan kan uw kind nog wel naar de opvang. U hebt nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. En u mag niet-gebruikte opvanguren nog opmaken. Geef wel aan ons door dat u niet meer werkt.

Wat als ik ziek ben, of zwanger?

Kunt u daardoor niet werken? Ook dan hebt u nog minimaal 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Gaat u met zwangerschapsverlof én krijgt u een ZEZ-uitkering of een andere zwangerschapsuitkering? Deze periode houdt u nog gewoon uw kinderopvangtoeslag. Gaat u na uw verlof nog niet meteen aan het werk? Vanaf dat moment hebt u nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Bent u langer ziek of niet aan het werk? Kijk wat u moet doen als u meer dan 3 maanden niet werkt.

Geef veranderingen altijd snel aan ons door met Mijn toeslagen óf met de app

U kiest zelf wat u prettig vindt.

Log in op Mijn toeslagen

App Kinderopvangtoeslag voor iOS

App Kinderopvangtoeslag voor Android

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.