Verschil tussen lening en rekening-courant

Een rekening-courant is een aparte rekening van de bv. Op een rekening-courant boekt de bv bedragen die over en weer gaan tussen u en uw bv.

Het verschil tussen een rekening-courant en een lening

De rekening-courant verschilt van een lening. Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Bedragen die op deze rekening worden geboekt, worden doorlopend met elkaar verrekend. U laat bijvoorbeeld een eigen rekening door de bv betalen. Dit bedrag betaalt u korte tijd later weer aan de bv terug. Of u betaalt even een rekening voor de bv en krijgt het geld snel weer terug. Deze kleine bedragen worden alleen even voorgeschoten. Daarom is een rekening-courant geen lening met rente.

Wat zijn kleine bedragen?

Bij bedragen tot € 17.500 hoeft geen rente te worden berekend. Dit geldt alleen voor bedragen die u opneemt van of overmaakt naar de rekening-courant. Er mag het hele jaar nooit meer dan € 17.500 op de rekening-courant staan. Zodra het saldo op de rekening-courant hoger is dan € 17.500, moet er over het hele bedrag rente worden berekend.

Voorbeeld

Op 1 januari bedraagt het saldo op de rekening-courant € 10.500. In april koopt u een privé-auto. De bv schiet de koopsom voor. Hierdoor loopt het saldo op tot € 20.500. Met uw vakantiegeld lost u in mei € 5.000 af. Het saldo op 31 december is dus € 15.500. Zowel op de beginbalans als op de eindbalans bedraagt het saldo minder dan € 17.500. Maar omdat het saldo in april opliep tot € 20.500, was het saldo niet het hele jaar lager dan € 17.500. Daarom moet u over het hele jaar rente berekenen.

Let op!

De regeling voor bedragen onder de € 17.500 geldt niet als er sprake is van een lening.

Voorbeeld

Als via de rekening-courant een bedrag van € 16.000 aflossingsvrij wordt uitgeleend met een looptijd van 10 jaar, dan is dit een rentedragende lening. De lening moet aan alle zakelijke voorwaarden voldoen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.