U doet huishoudelijk werk voor iemand

Doet u als particulier huishoudelijk werk in en om het huis voor een particuliere opdrachtgever? En doet u dit minder dan 4 dagen per week? Dan geldt voor u de regeling dienstverlening aan huis.

Volgens deze regeling bent u niet in loondienst. Uw opdrachtgever hoeft daarom geen loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen in te houden op uw opbrengsten. U krijgt daardoor de afgesproken vergoeding voor uw werk volledig uitbetaald van uw opdrachtgever. U moet over uw opbrengsten wel inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen. Daarom moet u uw opbrengsten opgeven in uw aangifte.

Als u in aanmerking komt voor de regeling dienstverlening aan huis, bent u niet verzekerd voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Wilt u wel verzekerd zijn? Dan kunt u een vrijwillige verzekering afsluiten. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij het UWV.

Meer dan 3 dagen werken

Doet u huishoudelijk werk in en om het huis voor meer dan 3 dagen bij dezelfde particuliere opdrachtgever? Dan bent u meestal in loondienst. Uw opdrachtgever moet dan loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen inhouden. Ook moet de opdrachtgever de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet voor u betalen.

Toeslagen

Ontvangt u 1 of meer toeslagen? Dan moet u uw opbrengsten voor het huishoudelijk werk aan ons doorgeven. Deze opbrengsten tellen ook mee voor het vaststellen van uw toeslagen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.