U koopt een woning - wat betekent dat voor uw aangifte en toeslag?

Koopt u een eigen woning? Dan heeft dat gevolgen voor uw belasting. U mag bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrekken. Hebt u ook een huis verkocht? Dan beïnvloedt dit meestal uw renteaftrek. Gebruik de checklist voor de gegevens die u nodig hebt bij het invullen van de vraag ‘Woningen en andere onroerende zaken’ in uw aangifte.

U koopt voor het eerst een woning

Als u voor het eerst een eigen woning koopt, verandert het bedrag waarover u inkomstenbelasting betaalt. U hebt namelijk recht op aftrek van (hypotheek)rente en van bepaalde eenmalige kosten.

U koopt een andere woning

Als u uw eigen woning verkoopt en een andere eigen woning koopt, kan dat gevolgen hebben voor uw renteaftrek. U kunt namelijk door die (ver)koop te maken krijgen met de bijleenregeling.

Tijdelijk 2 woningen

Koopt u een eigen woning terwijl u uw andere woning nog niet hebt verkocht? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de regeling tijdelijk 2 woningen.

Situaties die ook gelden als kopen

Bent u eigenaar geworden van een eigen woning zonder dit te kopen? Bijvoorbeeld als gevolg van een erfenis, schenking, of omdat uw tweede huis uw hoofdverblijf wordt? In deze situaties gelden dan dezelfde regels als bij het kopen van een woning.

Gevolgen voor toeslagen

Krijgt u een toeslag? Soms heeft het kopen van een huis ook gevolgen voor uw toeslag. Lees meer bij Ik ga een huis kopen. Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.