Bijleenregeling

Als u uw eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Daardoor mag u mogelijk niet alle (hypotheek)rente aftrekken als u een nieuwe woning koopt.

Wanneer geldt de bijleenregeling?

De bijleenregeling geldt als u uw huis verkoopt en u geld overhoudt nadat u de eigenwoningschuld hebt afgelost. Er is dan sprake van overwaarde. Met de Rekenhulp Bijleenregeling ziet u wat in uw situatie de fiscale gevolgen zijn.

Hoe werkt de bijleenregeling?

Als u uw huis verkoopt, is de opbrengst meestal hoger dan de eigenwoningschuld (het bedrag waarover u rente mag aftrekken) voor die woning. Dit verschil is de overwaarde. Sluit u een hypotheek of lening af voor uw nieuwe huis? Dan mag u de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de eigenwoningreserve (overwaarde van uw oude woning en eventuele eerder ontstane overwaarde).

Voorbeeld

De overwaarde van de woning die u verkoopt is € 40.000. U koopt een nieuwe woning van € 200.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek of lening van maximaal € 160.000 (€ 200.000 - € 40.000). Leent u meer dan € 160.000? Dan mag u over het bedrag boven die € 160.000 geen rente aftrekken.

Fiscale partners

Verkoopt u met uw fiscale partner de gezamenlijke eigen woning en koopt u samen een andere woning? Dan moet u rekening houden met elkaars eigenwoningreserve van de verkochte woning. Daarover leest u meer bij Fiscaal partnerschap en de bijleenregeling.

Voorlopige aanslag wijzigen

Verandert uw (hypotheek)renteaftrek? Dan moet u misschien uw voorlopige aanslag wijzigen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.