U verkoopt een woning

Als u uw huis verkoopt, heeft dit meestal gevolgen voor uw hypotheek of lening. Het bedrag van de aftrekbare rente wordt daardoor hoger of lager. Gebruik de checklist voor de gegevens die u nodig hebt bij het invullen van de vraag ‘Woningen en andere onroerende zaken’ in uw aangifte.

Verandert het bedrag van uw aftrekbare (hypotheek)rente? Dan moet u misschien ook uw voorlopige aanslag wijzigen.

Overwaarde

Nadat u uw huis hebt verkocht, kan de opbrengst hoger zijn dan de (eigenwoning)schuld. Uw woning heeft dan overwaarde. Als u wilt berekenen hoeveel rente u in dat geval mag aftrekken voor uw nieuwe woning, moet u rekening houden met de bijleenregeling. Wilt u meteen zien wat de fiscale gevolgen zijn voor uw hypotheek? Gebruik dan de Rekenhulp Bijleenregeling.

Restschuld

Verkocht u na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018 uw huis met verlies? En hield u een restschuld over? Dan mag u daarvoor gedurende maximaal 15 jaar de rente aftrekken.

Situaties die ook gelden als verkoop

Is de woning niet langer uw hoofdverblijf, zonder dat u deze verkoopt? Bijvoorbeeld door brand, sloop, of doordat de woning langer dan 3 jaar te koop staat? In deze situaties gelden dan dezelfde regels als bij het verkopen van een woning.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.