U wordt eigenaar van een onroerende zaak

Bent u eigenaar geworden van een onroerende zaak? Dan betaalt u overdrachtsbelasting over de waarde van de onroerende zaak in het economisch verkeer. Dit is de hoogste verkoopprijs die u kunt krijgen als u de onroerende zaak te koop aanbiedt op de vrije markt.

Wij gaan ervan uit dat die prijs minimaal gelijk is aan de koopsom plus de eventuele lasten (bijvoorbeeld de extra kosten bij een veiling). U betaalt de overdrachtsbelasting over de koopsom plus de lasten die u aan de verkoper betaalde toen u de onroerende zaak kocht.

Als u een onroerende zaak koopt binnen 6 maanden nadat de verkoper eigenaar werd

Mogelijk koopt u een onroerende zaak binnen 6 maanden nadat de verkoper eigenaar is geworden van die onroerende zaak. Wij verminderen dan de waarde van de onroerende zaak met het bedrag waarover de verkoper belasting verschuldigd was toen hij eigenaar werd. Dit gebeurt alleen als:

  • de verkoper overdrachtsbelasting was verschuldigd
  • de verkoper omzetbelasting in rekening is gebracht, die de verkoper niet heeft afgetrokken

De verkoper moet in dat geval een particulier zijn of een ondernemer die geen met btw belaste prestaties verricht.

Als u eigenaar wordt van een onroerende zaak binnen 6 maanden nadat de verkoper daarvan eigenaar werd, betaalt u dus minder belasting. De verkoper daarentegen krijgt geen geld van ons terug. Het kan zijn dat de verkoper met u afspreekt dat u zijn overdrachtsbelasting aan hem vergoedt.

Termijn tijdelijk verlengd

In de periode van 1 september 2012 tot en met 31 december 2014 is de termijn van 6 maanden verlengd naar 36 maanden voor alle onroerende zaken of rechten op een onroerende zaak. De termijn van 36 maanden geldt alleen als de eerste verkrijging plaatsvond in de periode van 1 september 2012 tot en met 31 december 2014.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.