Voor ondernemers: aangifte doen met administratiesoftware

Doet u als ondernemer aangifte met eigen administratiesoftware? Dan bent u verplicht hiervoor Standard Business Reporting (SBR) te gebruiken. SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van financiële informatie met de overheid.

Zelfontwikkelde software

Gebruikt u voor uw administratie en aangiften software die u zelf hebt ontwikkeld? Dan kunt u bij ons een ondersteuningsabonnement afsluiten om uw software te ontwikkelen en te testen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Meer informatie hierover vindt u bij Informatie voor softwareontwikkelaars.

Ondertekening aangifte

Aangiften die u met een softwarepakket indient, moet u altijd ondertekenen met een digitaal certificaat, bijvoorbeeld een PKIoverheid services servercertificaat.

PKIoverheid services servercertificaat

Als u aangifte doet met Standard Business Reporting (SBR), gebruikt u Digipoort, het beveiligde digitale kanaal van de overheid. Om berichten via Digipoort te kunnen versturen en ontvangen, hebt u een PIKoverheid services servercertificaat nodig. Wat hiervoor nodig is, leest u bij Standard Business Reporting.

Tweerichtingsverkeer

Gebruikt u het PKIoverheid services servercertificaat? Dan kunt u ook inhoudelijke berichten van ons ontvangen. Er is dus sprake van tweerichtingsverkeer.

Gegevens naar uw fiscaal dienstverlener

Uw fiscaal dienstverlener kan (een deel van) de gegevens krijgen van de aanslagen, kennisgevingen en beschikkingen die wij naar u versturen. Om deze zogenoemde Serviceberichten Aanslag te kunnen ontvangen, heeft de fiscaal dienstverlener wel uw toestemming nodig. Hoe de procedure om toestemming te geven in z’n werk gaat, leest u op Serviceberichten Aanslag voor uw intermediair.

Voor de aangifte loonheffingen versturen wij géén Serviceberichten Aanslag.

Retourberichten

Doet u aangifte met administratiesoftware? Dan krijgt u een ontvangstbevestiging en/of een foutmelding van ons.

Overzicht aangiften

Binnen 2 werkdagen na ontvangst van een aangifte wordt ook de status van de aangifte aangepast in onze portalen.

Let op!

Er worden regelmatig valse berichten verstuurd. De afzender lijkt dan de Belastingdienst, maar is dat niet. Lees meer hierover bij Verdachte WhatsApp-berichten, sms-berichten, mails, apps, brieven of telefoontjes.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.