Wel of niet meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR)?

Twijfelt u of deelname aan de KOR voor u interessant is? Dan kunnen verschillende overwegingen een rol spelen. Op deze pagina leest u hier meer over. Ook kunt u ons hulpmiddel invullen om na te gaan of de KOR iets is voor u.

Krijgt u door de KOR minder administratieve verplichtingen?

Deelname aan de KOR vermindert uw administratieve verplichtingen voor de btw. U hoeft geen facturen meer te sturen aan uw klanten. U doet ook geen btw-aangifte meer.

In een aantal gevallen moet u toch incidentele aangifte doen voor de btw.

Betaalt u nu ieder jaar btw, na aftrek van de voorbelasting?

Bij deelname aan de KOR berekent u niet langer btw aan uw klanten. U trekt de btw over uw zakelijke kosten en investeringen ook niet af. Of dit voor u financieel voordelig is, hangt af van uw situatie. Moet u jaarlijks btw betalen? Dan is deelname aan de KOR voor u misschien interessant. Krijgt u jaarlijks btw terug? Of bent u van plan om de komende tijd veel investeringen te doen? Dan kan dat een overweging zijn om (nog) niet aan de KOR deel te nemen.

Kunnen uw klanten de btw aftrekken die u aan hen berekent?

Kunnen uw klanten btw aftrekken? Dan verhoogt de btw op een factuur de prijs voor hen niet. Kunnen zij de btw niet aftrekken? Dan verhoogt deze btw de prijs voor uw klanten. Zij hebben er dus misschien voordeel bij als u deelneemt aan de vrijstelling. Dat kan een reden zijn voor u om deel te nemen.

Kunt u door de KOR op kosten besparen?

Krijgt u jaarlijks btw terug, na aftrek van de voorbelasting? Of kunnen uw klanten de door u berekende btw aftrekken? Dan lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie misschien financieel nadelig. U moet bij het maken van uw keuze daarom ook rekening houden met eventuele besparingen op andere kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten die u maakt voor hulp bij het doen van uw administratie, zoals het invullen van uw btw-aangiftes.

Hebt u een sterk wisselende omzet?

Het kan zijn dat u te maken hebt met een sterk wisselende omzet, die het ene jaar onder de drempel van €20.000 zit en het andere jaar erboven. Dan is deelname op  sommige momenten misschien wel mogelijk. Maar waarschijnlijk niet wenselijk. Zodra uw omzet in 1 kalenderjaar namelijk boven de €20.000 komt, vervalt de KOR en kunt u 3 jaar lang niet meer meedoen. U kunt dus niet per jaar beslissen of u wel of niet mee gaat doen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.