Btw verleggen

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

U levert goederen of diensten in Nederland. U krijgt dan meestal niet te maken met de Nederlandse btw. De btw wordt in deze gevallen namelijk verlegd naar uw klant. Dit betekent dat uw klant de btw betaalt en niet u. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • uw klant is een ondernemer die in Nederland is gevestigd of hier een vaste inrichting heeft
  • uw klant is een rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv of een stichting) die in Nederland is gevestigd

Let op!

Als de verleggingsregeling op u van toepassing is, mag u geen btw op uw factuur vermelden. U vermeldt op de factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant. U mag de btw over de kosten die u hebt gemaakt wel aftrekken.

Voorbeeld verlegging bij goederen

U bent een Duitse ondernemer, u hebt goederen in Rotterdam en levert deze aan een in Nederland gevestigde ondernemer. Uw klant is een in Nederland gevestigde ondernemer. De btw wordt verlegd naar uw klant. U schrijft een factuur uit zonder btw en vermeldt op de factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant.

Voorbeeld verlegging bij diensten

U bent een Belgische ondernemer en schildert in Maastricht een gebouw van een Nederlandse ondernemer. Uw klant is een in Nederland gevestigde ondernemer. De btw wordt verlegd naar de klant. U schrijft een factuur uit zonder btw en vermeldt op de factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.