Btw verleggen

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Als u buiten Nederland gevestigd bent en goederen of diensten levert aan ondernemers die in Nederland gevestigd zijn, dan moet u in de meeste gevallen de btw verleggen naar de afnemer. Dit betekent dat u de verschuldigde btw niet hoeft aan te geven, maar dat uw klant de btw aangeeft in Nederland.

Dit geldt in de volgende gevallen:

  • uw klant is een ondernemer die in Nederland is gevestigd of hier een vaste inrichting heeft
  • uw klant is een rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv of een stichting) die in Nederland is gevestigd

Let op!

Als de verleggingsregeling op u van toepassing is, mag u geen btw op uw factuur vermelden. U vermeldt op de factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant. U mag de btw over de kosten die u hebt gemaakt wel aftrekken.

Voorbeeld verlegging bij goederen

U bent een Duitse ondernemer, u hebt goederen in Rotterdam en levert deze aan een in Nederland gevestigde ondernemer. Uw klant is een in Nederland gevestigde ondernemer. De btw wordt verlegd naar uw klant. U schrijft een factuur uit zonder btw en vermeldt op de factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant.

Voorbeeld verlegging bij diensten

U bent een Belgische ondernemer en schildert in Maastricht een gebouw van een Nederlandse ondernemer. Uw klant is een in Nederland gevestigde ondernemer. De btw wordt verlegd naar de klant. U schrijft een factuur uit zonder btw, met uw Belgische identificatienummer. U vermeld op de factuur 'btw verlegd' en het btw-identificatienummer van uw klant. U hoeft hiervoor geen btw-aangifte in Nederland te doen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.