E-commerce en diensten: btw-melding doen en betalen voor ondernemers van buiten de EU
Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten de Europese Unie zijn gevestigd. Ondernemer in Nederland? Zie Afstandsverkopen, zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen. Is uw onderneming gevestigd in een ander EU-land dan Nederland? Informeer dan bij de belastingdienst van het vestigingsland.
Verkoopt u goederen in de Europese Unie (EU) aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren? Of levert u diensten aan particulieren waarvoor u btw moet betalen in een EU-land? Dan kunt u de btw op een vereenvoudigde manier aangeven met het éénloketsysteem.
Eénloketsysteem
Het éénloketsysteem kunt u gebruiken voor 3 regelingen: de Invoerregeling, de Unieregeling en de niet-Unieregeling. U moet zich hiervoor registreren. Wilt u verschillende regelingen gebruiken, bijvoorbeeld omdat u goederen én diensten levert? Dan moet u zich voor iedere regeling apart registreren.
Ik lever goederen van buiten de EU – de Invoerregeling
De Invoerregeling gebruikt u voor rechtstreekse leveringen aan uw klant in de EU. Bij deze leveringen gaat het om goederen die nog niet in de EU zijn, maar eerst ingevoerd moeten worden. U leest er meer over bij Ik lever goederen van buiten de EU.
Ik lever goederen die al in de EU zijn – de Unieregeling
De Unieregeling gebruikt u voor leveringen aan uw klant in de EU. Bij deze leveringen gaat het om goederen die al in de EU zijn. U leest er meer over bij Ik lever goederen die al in de EU zijn.
Ik lever diensten – de niet-Unieregeling
De niet-Unieregeling gebruikt u voor diensten aan particulieren waarvoor u btw moet betalen in een EU-land. U leest er meer over bij Ik lever diensten.
Ik heb een digitaal platform of ik handel via een platform
Voor de verkoop via platforms van goederen aan particulieren in EU-landen gelden bijzondere btw-regels. U leest er meer over bij Ik handel via een digitaal platform.