Ik lever goederen die al in de EU zijn - de Unieregeling

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten de Europese Unie zijn gevestigd. Ondernemer in Nederland? Zie Afstandsverkopen, zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen. Is uw onderneming gevestigd in een ander EU-land dan Nederland? Informeer dan bij de belastingdienst van het vestigingsland.

De Unieregeling gebruikt u voor leveringen aan uw klant in de EU. Bij deze leveringen gaat het om goederen die al in de EU zijn.

U mag de 'Unieregeling' gebruiken als het om zogenoemde afstandsverkopen binnen de EU gaat. Dat betekent dat u aan deze voorwaarden moet voldoen:

  • U levert goederen die al in de EU zijn aan een klant in een ander EU-land. De goederen worden dus vervoerd van het ene naar het andere EU-land.
  • U levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen. Dit zijn alle particulieren. Maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen.
  • U kunt deze regeling niet gebruiken voor margegoederen en (bijna) nieuwe vervoermiddelen, zoals auto's en motoren. En ook niet voor 'montageleveringen', zoals zonneschermen.
  • U zorgt zelf voor de verzending van uw producten.
  • De goederen zijn opgeslagen in een opslagruimte.

Hebt u een vaste inrichting in de EU? Dan kunt u onder voorwaarden gebruik maken van de Unieregeling. Kijk hiervoor op Afstandsverkopen, zoals e-commerce, binnen de EU.

Met de Unieregeling meldt u ieder kwartaal de btw voor al deze leveringen. En betaalt die in 1 keer. Terugvragen van btw regelt u niet met de Unieregeling. Kijk hiervoor bij Btw terugvragen uit andere EU-landen.

U bent niet verplicht om de Unieregeling te gebruiken. Gebruikt u de Unieregeling niet, of kunt u die niet gebruiken omdat u niet aan de voorwaarden voldoet? Dan geeft u de btw aan in ieder land waarin u uw producten levert. Neem daarvoor contact op met de belastingdiensten van die landen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.