Ik lever goederen die al in de EU zijn - de Unieregeling
De Unieregeling gebruikt u als u intracommunautaire afstandsverkopen verricht. Dit zijn leveringen van goederen die rechtstreeks van een EU-land naar uw klant in een ander EU-land worden verzonden. Bij deze leveringen gaat het om goederen die al in de EU zijn.
U mag de 'Unieregeling' gebruiken als het om zogenoemde afstandsverkopen binnen de EU gaat. Dat betekent dat u aan deze voorwaarden moet voldoen:
- U levert goederen die al in de EU zijn aan een klant in een ander EU-land. De goederen worden dus vervoerd van het ene naar het andere EU-land.
- U levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen. Dit zijn alle particulieren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen.
- De goederen worden door u verzonden of vervoerd of zijn voor uw rekening verzonden of vervoerd. De goederen worden ook geacht door u te zijn verzonden als u een indirecte rol speelt in de verzending of het vervoer van de goederen.
Met de Unieregeling doet u ieder kwartaal btw-melding voor alle intracommunautaire afstandsverkopen voor elk EU-land van verbruik. Al deze leveringen kunnen worden aangegeven in de btw-melding in Nederland. U betaalt in Nederland 1 keer het totaalbedrag aan btw dat u verschuldigd bent in de EU-landen over deze leveringen. Het terugvragen van btw regelt u niet met de Unieregeling. Kijk hiervoor bij Btw terugvragen uit andere EU-landen.
U kunt de regeling niet gebruiken:
- Als u margegoederen en (bijna) nieuwe vervoermiddelen zoals auto’s en motoren levert.
- Bij montageleveringen, zoals zonneschermen.
U bent niet verplicht om de Unieregeling te gebruiken. Gebruikt u de Unieregeling niet, of kunt u die niet gebruiken omdat u niet aan de voorwaarden voldoet? Dan geeft u de btw aan in ieder land waarin u uw producten levert. Neem daarvoor contact op met de belastingdiensten van die landen.