Ik lever goederen van buiten de EU - de Invoerregeling

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten de Europese Unie zijn gevestigd. Ondernemer in Nederland? Zie Afstandsverkopen, zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen. Is uw onderneming gevestigd in een ander EU-land dan Nederland? Informeer dan bij de belastingdienst van het vestigingsland.

U gebruikt de Invoerregeling voor rechtstreekse leveringen aan uw klant in de EU. Bij deze leveringen gaat het om goederen die nog niet in de EU zijn, maar eerst ingevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld een product dat u met uw webwinkel levert vanuit China aan een particulier in Duitsland. Dit is een zogenoemde afstandsverkoop van buiten de EU. Als u de Invoerregeling gebruikt, betaalt u geen invoer-btw.

Voor de Invoerregeling moet u aan deze voorwaarden voldoen:

  • U levert goederen van buiten de EU - aan een klant in een EU-land.
  • U levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen. Dit zijn alle particulieren. Maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen.
  • De Invoerregeling is er voor zendingen van maximaal € 150. Staan er kosten voor verzekering en verzending op de factuur? Dan tellen die niet mee. Een zending kan bestaan uit een pakket met verschillende goederen. Voor een zending gebruikt u 1 transportdocument, een airwaybill bijvoorbeeld.
  • U kunt deze regeling niet gebruiken voor 'accijnsgoederen', zoals bier, wijn en tabaksproducten.
  • U zorgt zelf voor de verzending van uw producten.

Ik mag de Invoerregeling niet gebruiken

Mag u de Invoerregeling niet gebruiken - bijvoorbeeld omdat de waarde van uw zending hoger is dan € 150? Dan betaalt u de invoer-btw in het land waar u uw zending invoert. Die btw kunt u terugvragen. De btw over de levering betaalt u in het land waar uw zending heen gaat.

Voorbeeld

U levert met uw Chinese webwinkel een zending van € 200 rechtstreeks aan een particulier in Duitsland, u voert uw product in Nederland in. Dan betaalt u btw voor invoer in Nederland. Die btw kunt u terugvragen. Daarna geeft u de btw aan in Duitsland - het land waar u uw product levert.

Ik wil de Invoerregeling niet gebruiken

Voldoet u wel aan de voorwaarden, maar wilt u de Invoerregeling niet gebruiken? Dan betaalt u de invoer-btw én de btw over de levering in het land waar uw zending heen gaat. De invoer-btw kunt u terugvragen.

Voorbeeld

U levert met uw Chinese webwinkel een zending van € 50 rechtstreeks aan een particulier in Duitsland, via Nederland - u voert uw product in Duitsland in. Uw product komt in Nederland binnen, maar u betaalt btw bij invoer in Duitsland. Daarna geeft u ook btw aan bij levering - in Duitsland: het land waar u levert. Die btw geeft u aan in uw Duitse btw-aangifte. In die aangifte kunt u de btw die u bij invoer hebt betaald, terugvragen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.