Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)

Is uw organisatie een in Nederland gevestigde financiële instelling? Dan bent u misschien verplicht om ieder jaar gegevens aan de Nederlandse Belastingdienst door te geven over rekeningen van Amerikaans belastingplichtigen. Deze verplichting geldt ook voor financiële instellingen die zijn gevestigd op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De gegevens die wij ontvangen van financiële instellingen, sturen wij door naar de belastingdienst van de Verenigde Staten (IRS). Dit doen wij op grond van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) en het Intergovernmental Agreement tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Wie moet gegevens aanleveren?

Het begrip 'financiële instelling' is voor de FATCA en de CRS gelijk. Houd er rekening mee dat de Leidraad FATCA/CRS in oktober 2020 is gewijzigd. Vanaf die datum worden meer entiteiten gezien als een beleggingsentiteit. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Wie moet gegevens aanleveren?

Weet u niet zeker of u gegevens moet doorgeven? Vraag uw adviseur dan om een Legal Opinion.

Aanmelden bij de IRS en de Belastingdienst

Financiële instellingen die niet vrijgesteld zijn van aanlevering van gegevens in het kader van de FATCA, moeten zich zowel bij de IRS als bij de Belastingdienst aanmelden. Hieronder leest u hoe u dit kunt doen.

Aanmelden bij de IRS

Iedere financiële instelling die niet vrijgesteld is van aanlevering van gegevens in het kader van de FATCA, moet zich altijd bij de IRS registreren. Dit moet ook als de financiële instelling (nog) geen rekeningen heeft van rekeninghouders of uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners of UBO's) die als US persons gerapporteerd moeten worden. U registreert zich via de website van de IRS. Na registratie krijgt u van de IRS een Global Intermediary Identification Number (GIIN).

Aanmelden bij de Belastingdienst

Bent u een financiële instelling die gegevens moet aanleveren in het kader van de FATCA? Dan moet u zich ook aanmelden bij de Belastingdienst via het gegevensportaal van de Belastingdienst. Hier vindt u ook nadere informatie over het aanleverproces.

Bent u aIs financiële instelling niet vrijgesteld van aanlevering in het kader van de FATCA, maar zijn er geen gegevens om te rapporteren? Dan moet u zich aanmelden bij het Contactcenter van de Belastingdienst. Het blijft dan bij een éénmalige registratie. Wel moet u zich uit eigen beweging weer melden als deze situatie verandert.

Het Contactcenter is van maandag tot vrijdag telefonisch bereikbaar op 0800 – 022 70 65. U kunt ook een e-mail sturen naar: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.

Na registratie bij de Belastingdienst krijgt u toegang tot de community Ondersteuning Digitaal Berichtenverkeer (ODB). Zo houden wij u op de hoogte van de laatste informatie.

Meer informatie

Hebt u vragen over het aanleveren van gegevens? Bel of mail dan met het Contactcenter van de Belastingdienst.

Wilt u meer weten over de FATCA-wetgeving? Kijk dan op de internetsite van de IRS. Meer informatie over Amerikaans belastingplichtigen en toeval-Amerikanen vindt u op Rijksoverheid.nl.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.