Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)

Is uw financiële instelling gevestigd in Nederland of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan bent u misschien verplicht om ieder jaar gegevens aan de Nederlandse Belastingdienst door te geven over rekeningen van Amerikaanse personen: particulieren en organisaties die in de Verenigde Staten belastingplichtig zijn.

De gegevens die wij ontvangen van financiële instellingen, sturen wij door naar de belastingautoriteit van de Verenigde Staten (IRS). Dit doen wij op grond van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) en het Intergovernmental Agreement tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Wie moet gegevens aanleveren?

Het begrip 'financiële instelling' is voor de FATCA en de CRS gelijk. Houd er rekening mee dat de Leidraad FATCA/CRS in oktober 2020 is gewijzigd. Vanaf die datum worden meer entiteiten gezien als een beleggingsentiteit. Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Wie moet gegevens aanleveren?'.

Weet u niet zeker of u gegevens moet doorgeven? Vraag uw adviseur dan om een 'Legal Opinion'.

Aanmelden bij de IRS en de Belastingdienst

Financiële instellingen die niet vrijgesteld zijn om gegevens aan te leveren voor de FATCA, moeten zich zowel bij de IRS als bij de Belastingdienst aanmelden. Hieronder leest u hoe u dit kunt doen.

Aanmelden bij de IRS

Iedere financiële instelling die niet is vrijgesteld om gegevens aan te leveren voor de FATCA, moet zich altijd bij de IRS registreren. Dit moet ook als de financiële instelling (nog) geen rekeningen heeft van rekeninghouders of van uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners of UBO's) die als Amerikaanse personen gerapporteerd moeten worden. U registreert zich via de website van de IRS. Na registratie krijgt u van de IRS een Global Intermediary Identification Number (GIIN).

Aanmelden bij de Belastingdienst

Moet u als financiële instelling gegevens aanleveren voor de FATCA? Dan moet u zich ook aanmelden bij de Belastingdienst. Op die pagina vindt u ook nadere informatie over het aanleverproces.

Bent u als financiële instelling niet vrijgesteld om gegevens aan te leveren voor de FATCA, maar zijn er geen gegevens om te rapporteren? Dan moet u zich aanmelden bij het Contactcenter van de Belastingdienst. Het blijft dan bij een eenmalige registratie. Wel moet u zich uit eigen beweging weer melden als deze situatie verandert.

Na registratie bij de Belastingdienst krijgt u toegang tot de website Ondersteuning Digitaal Berichtenverkeer (ODB). Zo houden wij u op de hoogte van de laatste informatie.

Contact met het Contactcenter van de Belastingdienst

Hebt u vragen over het aanleveren van gegevens? Bel of mail dan met het Contactcenter van de Belastingdienst. Het Contactcenter is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar op 0800 - 022 70 65. U kunt ook een e-mail sturen naar: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de FATCA-wetgeving? Kijk dan op de website van de IRS. Meer informatie over Amerikaans belastingplichtigen en toeval-Amerikanen vindt u op rijksoverheid.nl.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.