Oude portaal voor ondernemers sluit op 1 juli 2024: stap over naar Mijn Belastingdienst Zakelijk (update: 27 maart 2024)

31-01-2024

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Op 1 juli 2024 sluiten wij het oude portaal voor ondernemers definitief. Alle ondernemers en fiscaal dienstverleners die het oude portaal nu nog gebruiken, moeten overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, boekhoudsoftware of een fiscaal dienstverlener.

eHerkenning beschikbaar voor bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer

Ondernemers die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK), konden eerder nog geen eHerkenning aanvragen. Daarom gebruikten zij het oude portaal nog. Sinds 29 januari 2024 kunnen bijna alle bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer ook eHerkenning aanvragen. En sinds 28 februari 2024 is eHerkenning ook beschikbaar voor fiscale eenheden voor de btw.

Nu het voor alle ondernemers mogelijk is om over te stappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, sluiten wij het oude portaal op 1 juli 2024. Ook sluit op 1 juli 2024 de beveiligde plek op onze website waar ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) btw-melding doen voor het EU-btw éénloketsysteem.

Helaas kunnen fiscaal dienstverleners zonder KVK-nummer, zoals buitenlandse intermediairs, op dit moment nog niet met ketenmachtiging namens een cliënt inloggen. Er zijn verschillende manieren om na 1 juli 2024 (tijdelijk) belastingzaken voor cliënten te regelen.

Compensatieregeling

We onderzoeken de mogelijkheid voor een compensatieregeling voor eHerkenning zonder KVK-nummer. Zodra we hierover meer weten, leest u dat op deze pagina.

Aangifte doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk

De btw-aangifte, suppletie en opgaaf ICP en de EU-btw-melding zijn al beschikbaar op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ook de formulieren voor de teruggaaf dividendbelasting en de EU-btw-melding in het Engels kunt u daar vinden.

Hoe kunt u overstappen?

Op belastingdienst.nl/overstappen kunt u lezen hoe u vanaf 1 juli in gaat loggen en hoe u zich kunt voorbereiden. Op deze pagina vindt u ook de meest actuele informatie over overstappen.

En u hoeft niet te wachten tot 1 juli. Overstappen kan ook eerder. Vraag eHerkenning op tijd aan, want dit proces kost tijd.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.