Oude portaal gaat sluiten: stap over naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op 1 juli 2024 sluiten wij het oude portaal voor ondernemers definitief. Ook sluit op 1 juli 2024 de beveiligde plek op onze website waar ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) btw-melding doen voor het EU-btw éénloketsysteem. Dat betekent dat u voor uw zakelijke belastingen op tijd moet overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Of u regelt uw zakelijke belastingen met administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.

Datum laatste update: 27 maart 2024

Op deze pagina vindt u de meest actuele informatie. Op dit moment is nog niet alle informatie bekend. Zodra we meer weten, leest u dat op deze pagina.

Inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk logt u in met DigiD, eHerkenning of een Europees erkend inlogmiddel. De inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) van het oude portaal kunt u niet gebruiken op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hoe u inlogt, hangt af van uw rechtsvorm.

Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

Check hoe u moet inloggen:

eHerkenning zonder KVK-nummer

Sinds 29 januari 2024 kunt u ook eHerkenning aanvragen als u niet bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Met eHerkenning zonder KVK-nummer kunt u alléén inloggen bij de Belastingdienst.

Daarmee is eHerkenning beschikbaar voor rechtsvormen:

 • die zich niet hoeven in te schrijven bij KVK: eenmanszaken, maatschappen, verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid en kerkgenootschap
 • die zich niet kunnen inschrijven bij KVK: samenwerkingsovereenkomsten, Europese vennootschappen (Societas European), Europees economisch samenwerkingsverbanden, buitenlandse rechtsvormen, fiscale eenheden voor de btw en fondsen voor gemene rekening

Meer informatie over inloggen met eHerkenning, welk type u nodig hebt en hoe u eHerkenning aanvraagt, vindt u op Zo werkt eHerkenning.

Let op!

We onderzoeken de mogelijkheid voor een compensatieregeling voor eHerkenning zonder KVK-nummer. Zodra we hierover meer weten, leest u dat op deze pagina.

Gemakkelijk overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

Kies uw situatie:

 • U doet nog btw-aangifte of opgaaf ICP via het oude portaal

  Datum laatste update: 4 maart 2024

  Kunt u zich niet inschrijven in het Handelsregister van KVK? Omdat u zonder KVK-nummer geen eHerkenning kon aanvragen, kon u eerder nog niet overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarom kon u voor de btw-aangifte, suppletie en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) nog het oude portaal gebruiken. Nu sinds 29 januari 2024 eHerkenning ook voor u beschikbaar is, sluiten wij het oude portaal vanaf 1 juli 2024 definitief.

  U moet uw btw-zaken vóór 1 juli 2024 dus op een andere manier regelen. U kunt kiezen uit 3 mogelijkheden:

  • U regelt uw btw-zaken via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarvoor hebt u eHerkenning nodig. Behalve als u een eenmanszaak hebt of zzp'er bent. Dan kunt u ook met DigiD inloggen en hebt u geen eHerkenning nodig.
  • U regelt uw btw-zaken via boekhoudsoftware. U hebt dan geen DigiD of eHerkenning nodig.
  • U regelt uw btw-zaken via een fiscaal dienstverlener. U hebt dan zelf geen DigiD of eHerkenning nodig.

  Vraag uw nieuwe inlogmiddel op tijd aan

  Nadat u uw nieuwe inlogmiddel hebt aangevraagd, hebt u het inlogmiddel niet direct in huis. Vraag uw nieuwe inlogmiddel dus zo snel mogelijk aan en wacht niet tot het moment dat u aangifte moet doen.

  Meer informatie over inloggen met eHerkenning, welk type u nodig hebt en hoe u eHerkenning aanvraagt, vindt u op Zo werkt eHerkenning.

  U kunt nu al overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

  Zodra u uw inlogmiddel in handen hebt, kunt u direct inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. De btw-aangiften, suppleties en opgaven ICP zijn al beschikbaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. U hoeft dus niet te wachten met overstappen tot het oude portaal sluit op 1 juli 2024.

  eHerkenning voor fiscale eenheden voor de btw

  Sinds 28 februari 2024 is eHerkenning ook beschikbaar voor fiscale eenheden voor de btw. Afhankelijk van welke leverancier u kiest, schaft u een nieuw inlogmiddel voor uw fiscale eenheid aan, of voegt u uw fiscale eenheid als extra organisatie toe.

  Heeft 1 van de ondernemingen binnen de fiscale eenheid al eHerkenning? Dan kan deze onderneming namens de fiscale eenheid inloggen. Hoe u dat doet, vindt u bij Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, onder 'U hebt een fiscale eenheid voor de btw'. Houdt u er rekening mee dat dit een tijdelijke manier van inloggen is. Op een later moment moet u alsnog eHerkenning aanschaffen voor uw fiscale eenheid voor de btw.

 • U vraagt teruggaaf dividendbelasting aan via het oude portaal

  Datum laatste update: 27 maart 2024

  De teruggaaf dividendbelasting is beschikbaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Wij sluiten het oude portaal vanaf 1 juli 2024 definitief.

  U moet uw teruggaaf dividendbelasting dus vóór 1 juli 2024 op een andere manier regelen. U kunt kiezen uit 2 mogelijkheden:

  • U regelt uw teruggaaf dividendbelasting via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarvoor hebt u eHerkenning nodig. Behalve als u een eenmanszaak hebt of zzp'er bent. Of als u géén ondernemer bent. Dan kunt u ook met DigiD inloggen en hebt u geen eHerkenning nodig.
  • U regelt uw teruggaaf dividendbelasting via een fiscaal dienstverlener. U hebt dan zelf geen DigiD of eHerkenning nodig.

  Vraag uw nieuwe inlogmiddel alvast aan

  Nadat u uw nieuwe inlogmiddel hebt aangevraagd, hebt u het inlogmiddel niet direct in huis. Vraag dus uw nieuwe inlogmiddel zo snel mogelijk aan en wacht niet tot het moment dat u aangifte moet doen.

  Meer informatie over inloggen met eHerkenning, welk type u nodig hebt en hoe u eHerkenning aanvraagt, vindt u op Zo werkt eHerkenning.

  U kunt nu al overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

  Zodra u uw inlogmiddel in handen hebt, kunt u direct inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

 • U bent ondernemer buiten de EU en doet EU-btw-melding

  Datum laatste update: 27 maart 2024

  Bent u als ondernemer gevestigd buiten de EU en hebt u zich in Nederland geregistreerd voor de Unie-regeling of niet-Unie-regeling? Dan doet u elk kwartaal btw-melding voor het EU-btw éénloketsysteem en betaalt u het bedrag dat u aan btw verschuldigd bent. Op 1 juli sluit ook de beveiligde plek op onze website waar u btw-melding doet en eventuele wijzigingen in uw registratie regelt.

  U moet uw btw-zaken vóór 1 juli 2024 dus op een andere manier regelen. U kunt kiezen uit 3 mogelijkheden:

  • U regelt uw EU-btw-zaken via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarvoor hebt u eHerkenning nodig.
  • U regelt uw EU-btw-zaken via boekhoudsoftware. U hebt dan geen eHerkenning nodig.
  • U regelt uw EU-btw-zaken via een fiscaal dienstverlener. U hebt dan zelf geen eHerkenning nodig.

  Vraag alvast eHerkenning aan

  Nadat u eHerkenning hebt aangevraagd, hebt u het inlogmiddel niet direct in huis. Vraag eHerkenning dus zo snel mogelijk aan en wacht niet tot het moment dat u aangifte moet doen.

  Meer informatie over inloggen met eHerkenning, welk type u nodig hebt en hoe u eHerkenning aanvraagt, vindt u op Zo werkt eHerkenning.

  U kunt nu al overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

  Zodra u uw eHerkenning in handen hebt, kunt u direct overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Want de btw-melding is daar al in het Nederlands en Engels beschikbaar. Ook het formulier om uw registratie voor de Unie-regeling of niet-Unie-regeling te wijzigen of te beëindigen is in het Nederlands en Engels beschikbaar.

U bent fiscaal dienstverlener en wilt inloggen namens een cliënt

Kies uw situatie:

 • Fiscaal dienstverleners mét KVK-nummer

  Nu eHerkenning zonder KVK-nummer ook beschikbaar is, kunnen bijvoorbeeld intermediairs en administratiekantoren ook met eHerkenning inloggen namens een cliënt die niet is ingeschreven bij KVK. Uw cliënt heeft zelf dan geen eHerkenning nodig. Wel hebt u toestemming nodig om namens uw cliënt in te loggen. Uw leverancier van eHerkenning weet hoe u die toestemming regelt met een ketenmachtiging.

  Lees ook de informatie over eHerkenning voor fiscaal dienstverleners (ketenmachtigen).

 • Fiscaal dienstverleners zónder KVK-nummer

  Datum laatste update: 11 maart 2024

  Bent u zelf niet ingeschreven bij KVK, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland gevestigd bent? Met eHerkenning kunt u inloggen namens een cliënt. Daarvoor hebt u toestemming van uw cliënt nodig. Die toestemming regelt u met een ketenmachtiging. Helaas is de ketenmachtiging op dit moment alleen nog beschikbaar voor fiscaal dienstverleners met een KVK-nummer. Zodra we weten wanneer de ketenmachtiging voor u beschikbaar is, leest u dat op deze pagina.

  (Tijdelijke) oplossingen zonder ketenmachtiging

  Vanaf 1 juli 2024 kunt u niet meer namens uw cliënt inloggen op het oude portaal. Er zijn verschillende manieren om (tijdelijk) belastingzaken namens uw cliënt te regelen zonder ketenmachtiging:

  • Uw cliënt schaft zélf eHerkenning aan en machtigt u of 1 van uw medewerkers voor een dienst. Bij uw cliënt regelt een beheerder van het inlogmiddel de machtigingen voor personen. Meer informatie over machtigen vindt u op eherkenning.nl/machtigen. Of vraag de leverancier van eHerkenning.
  • U schaft commerciële (Nederlandse) software aan waarmee u aangifte kunt doen namens uw cliënt. Kies voor een softwarepakket waarbij u als buitenlandse fiscaal dienstverlener géén Public Key Infrastructure (PKI) services servercertificaat van de Nederlandse overheid ('PKIoverheid') nodig hebt.

Waarom vervangt Mijn Belastingdienst Zakelijk het oude portaal?

Mijn Belastingdienst Zakelijk is het nieuwe portaal voor al uw zakelijk belastingen. Mijn Belastingdienst Zakelijk voldoet aan de laatste eisen van privacy en veiligheid en is gebruiksvriendelijker. Zo kunt u bijvoorbeeld uw aangifte tussentijds opslaan, wijzigen en na insturen opnieuw bekijken. En Mijn Belastingdienst Zakelijk werkt beter op tablets en smartphones.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.