eHerkenning voor fiscaal dienstverleners (ketenmachtigen)

De Belastingdienst gaat er in eerste instantie vanuit dat u namens uw cliënt aangifte doet met administratiesoftware. Ook kunt u als fiscaal dienstverlener met eHerkenning inloggen om voor uw cliënt belastingaangifte te doen op Mijn Belastingdienst Zakelijk of op Mijn Belastingdienst. Of voor aangiften accijns en verbruiksbelasting op Mijn Douane. U hebt wel toestemming nodig om namens uw cliënt in te loggen.

Die toestemming regelt u met een 'ketenmachtiging'. Hiervoor vult u samen met uw cliënt een formulier in. Uw leverancier van eHerkenning weet hoe u dit regelt.

Let op!

Wilt u als vertegenwoordiger voor een cliënt inloggen op de Europese douaneportalen EU Trader Portal en EU Customs Trader Portal? Ook dan vraagt u eHerkenning aan. Let er dan wel op dat alle partijen een geldig EORI-nummer hebben. Het is nog niet mogelijk om als vertegenwoordiger een ketenmachtiging aan te vragen voor een bedrijf dat geen Nederlands EORI-nummer heeft.

Mijn Belastingdienst Zakelijk en de fiscale eenheid voor de btw

Het is voor fiscaal dienstverleners niet mogelijk om met een ketenmachtiging voor een fiscale eenheid in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Een fiscale eenheid voor de btw staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) en kan daarom geen eHerkenning aanvragen en dus niet inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk om btw-aangifte te doen. Om die reden kunt u als fiscaal dienstverlener ook geen eHerkenning aanvragen voor een fiscale eenheid.

Een fiscale eenheid voor de btw kan alleen btw-aangifte doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk als 1 van de individuele ondernemingen een werknemer heeft gemachtigd om aangifte te doen voor de fiscale eenheid. De individuele ondernemingen binnen de fiscale eenheid zijn namelijk wél ingeschreven bij de KVK en kunnen wél eHerkenning aanvragen. U vindt deze procedure bij 'Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk' onder 'inloggen voor fiscale eenheden met eHerkenning'.

U kunt natuurlijk wel via aangiftesoftware btw-aangifte doen voor een fiscale eenheid.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.