eHerkenning voor fiscaal dienstverleners (ketenmachtigen)

De meeste fiscaal dienstverleners gebruiken administratiesoftware om voor hun cliënten aangifte te doen. Maar u kunt ook namens uw cliënt inloggen met eHerkenning.

Ketenmachtiging met toestemming van uw cliënt

Met eHerkenning kunt u voor uw cliënt belastingaangifte doen op Mijn Belastingdienst Zakelijk of op Mijn Belastingdienst. Ook kunt u als vertegenwoordiger voor uw cliënt aangiften accijns en verbruiksbelasting doen op Mijn Douane. U hebt wel toestemming nodig om namens uw cliënt in te loggen.

Die toestemming regelt u met een 'ketenmachtiging'. Hiervoor vult u samen met uw cliënt een formulier in. Uw leverancier van eHerkenning weet hoe u dit regelt.

Inloggen op de Europese douaneportalen

Met eHerkenning kunt u namens uw cliënt inloggen op EU Trader Portal en EU Customs Trader Portal. Let er dan wel op dat alle partijen een geldig EORI-nummer hebben.

Geen eHerkenning of een andere aanvraagprocedure

Sommige organisaties kunnen geen eHerkenning aanvragen of vragen eHerkenning op een andere manier aan. Meer informatie vindt u op Zo vraagt u eHerkenning aan.

Mijn Belastingdienst Zakelijk en de fiscale eenheid voor de btw

Fiscale dienstverleners kunnen niet met een ketenmachtiging voor een fiscale eenheid inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Want fiscale eenheden voor de btw kunnen zich niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Zij kunnen daarom geen eHerkenning aanvragen en dus niet inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk voor de btw-aangifte. U kunt natuurlijk wel met administratiesoftware btw-aangifte doen voor een fiscale eenheid.

Een fiscale eenheid voor de btw kan alleen btw-aangifte doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk als 1 van de individuele ondernemingen een werknemer heeft gemachtigd om aangifte te doen voor de fiscale eenheid. De individuele ondernemingen binnen de fiscale eenheid zijn namelijk wél ingeschreven bij KVK en kunnen wél eHerkenning aanvragen. U vindt deze procedure bij 'Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk' onder 'inloggen voor fiscale eenheden met eHerkenning'.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.