eHerkenning voor fiscaal dienstverleners (ketenmachtigen)

De meeste fiscaal dienstverleners gebruiken administratiesoftware om voor hun cliënten aangifte te doen. Maar u kunt ook namens uw cliënt inloggen met eHerkenning.

Datum laatste update: 29 januari 2024

Ketenmachtiging met toestemming van uw cliënt

Met eHerkenning kunt u voor uw cliënt aangifte doen op Mijn Belastingdienst Zakelijk of op Mijn Belastingdienst. Ook kunt u als vertegenwoordiger voor uw cliënt aangiften accijns en verbruiksbelasting doen op Mijn Douane. U hebt wel toestemming nodig om namens uw cliënt in te loggen.

Die toestemming regelt u met een 'ketenmachtiging'. Hiervoor vult u samen met uw cliënt een formulier in. Uw leverancier van eHerkenning weet hoe u dit regelt.

Let op!

Op 1 juli 2024 sluiten wij het oude portaal voor ondernemers definitief. Ook sluit op 1 juli 2024 de beveiligde plek op onze website waar ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) btw-melding doen voor het EU-btw éénloketsysteem. Zie ook:

Ketenmachtiging voor cliënten zonder KVK-nummer

Vanaf 29 januari 2024 is eHerkenning ook beschikbaar voor bedrijven en organisaties die niet ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. Dat betekent dat u met een ketenmachtiging namens bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer kunt inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wij verwachten dat voor fiscale eenheden voor de btw eHerkenning begin maart 2024 beschikbaar is. U kunt natuurlijk ook btw-aangifte voor een fiscale eenheid doen met boekhoudsoftware.

Let op!

Een fiscale eenheid voor de btw kan wel inloggen in Mijn Belastingdienst Zakelijk en ook zelf btw-aangifte doen via 1 van de individuele ondernemingen. Uitleg over hoe dit gaat, vindt u bij Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, onder 'U hebt een fiscale eenheid voor de btw'.

Ketenmachtiging voor fiscaal dienstverleners zonder KVK-nummer

Op dit moment is de ketenmachtiging alleen nog beschikbaar voor fiscaal dienstverleners met een KVK-nummer. Bent u zelf niet ingeschreven bij KVK? Dan kunt u nog geen eHerkenning aanvragen. Dat betekent dat u nog niet via eHerkenning met een ketenmachtiging voor een cliënt kunt inloggen. Zodra we weten wanneer eHerkenning voor u beschikbaar is, leest u dat op deze pagina.

Inloggen op de Europese douaneportalen

Met eHerkenning kunt u namens uw cliënt inloggen op EU Trader Portal en EU Customs Trader Portal. Let er dan wel op dat alle partijen een geldig EORI-nummer hebben.

Andere aanvraagprocedure voor eHerkenning

Sommige bedrijven en organisaties vragen eHerkenning via een aparte procedure aan. Meer informatie vindt u op Zo vraagt u eHerkenning aan.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.