eHerkenning aanvragen

eHerkenning wordt uitgegeven door leveranciers die door de Rijksoverheid worden erkend. Volg onderstaande stappen om eHerkenning aan te vragen.

Let op!

Wilt u meer weten over eHerkenning? Lees dan eerst de pagina Zo werkt eHerkenning.

 1. Kijk eerst waarvoor u eHerkenning nodig hebt

  U gebruikt eHerkenning voor bijvoorbeeld:

  • de btw-aangifte
  • de aangifte loonheffingen
  • de aangifte vennootschapsbelasting
  • het aanvragen en wijzigen van bepaalde douanevergunningen
  • het aanvragen van een Bindende tariefinlichting
  • de aangifte accijns en verbruiksbelastingen
 2. Stel vast wie eHerkenning gaat gebruiken en waarvoor

  eHerkenning is persoonlijk: voor iedere persoon die namens uw organisatie mag inloggen, vraagt u een eigen eHerkenning aan. En in het inlogmiddel kunt u specifieke machtigingen vastleggen. Zo kunt u iemand machtigen om in Mijn Belastingdienst Zakelijk de btw-aangifte te doen en iemand anders om in Mijn Douane een vergunning aan te vragen.

  U kunt alleen iemand machtigen als u tekenbevoegd bent. In het Handelsregister kunt u opzoeken wie binnen uw organisatie tekenbevoegd is. Vaak is dat de directeur of bestuurder.

  Als u tekenbevoegd bent, kunt u het machtigen ook uitbesteden aan een zogenoemde machtigingenbeheerder. Deze persoon mag andere werknemers binnen uw organisatie machtigen voor eHerkenning. Uw leverancier van eHerkenning weet hoe dit werkt.

 3. Kies een leverancier

  U kunt kiezen uit 6 leveranciers. U vindt alle leveranciers in het leveranciersoverzicht van eHerkenning. Kijk goed welke leverancier het beste bij uw bedrijf past.

  Naar leveranciers van eHerkenning

  U hebt eHerkenning met minimaal niveau eH3 nodig:

  • Gebruikt u eHerkenning alleen om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kunt u ook het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel gebruiken. De prijs van dit speciale middel ziet u niet staan op de pagina met leveranciers. U vindt de prijs (maximaal € 25 euro voor 1 jaar) als u doorklikt naar een leverancier.
  • Voor Mijn Douane, EU Trader Portal en EU Customs Trader Portal hebt u de uitgebreide versie van EH3 nodig.
 4. Vraag eHerkenning aan

  U vraagt eHerkenning aan via 1 van de leveranciers. Na uw aanvraag hebt u uw inlogmiddel niet direct in handen. Vraag het dus zo snel mogelijk aan en wacht niet tot het moment dat u aangifte moet doen.

  Voor de aanvraag zijn soms aanvullende controles nodig, zoals fysieke of elektronische identificatie.

Uitzonderingssituaties

In sommige situaties kunt u geen eHerkenning aanvragen of moet u de aanvraag op een andere manier doen. Hieronder vindt u de meest voorkomende uitzonderingen.

Eenmanszaken of zzp'ers

U kunt op Mijn Belastingdienst Zakelijk en op Mijn Belastingdienst inloggen met uw DigiD. Mijn Belastingdienst gebruikt u bijvoorbeeld voor uw aangifte inkomstenbelasting. Maar u mag ook kiezen voor inloggen met eHerkenning. Meer informatie over DigiD vindt u op digid.nl/digid-aanvragen-activeren.

Op Mijn Douane logt u ook in met DigiD of eHerkenning. Maar douanevergunningen kunt u niet aanvragen met DigiD. Hoe u deze wel kunt aanvragen, vindt u in het overzicht douanevergunningen.

Gestaakte ondernemingen

U kunt via een aparte procedure eHerkenning aanvragen voor een gestaakte onderneming. Neem hiervoor telefonisch of per e-mail contact op met 1 van de leveranciers van eHerkenning.

Buitenlandse ondernemingen

Als uw buitenlandse onderneming is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel (KVK), kunt u eHerkenning aanvragen. Houdt u er rekening mee dat sommige leveranciers een afspraak met u willen maken voor fysieke identificatie. Op de website van de KVK vindt u meer informatie over het inschrijven van buitenlandse bedrijven.

Kunt u of wilt u zich niet inschrijven bij de KVK? Dan kunt u geen eHerkenning aanvragen. Kies voor administratiesoftware om uw belastingaangiften te doen. Of laat een fiscaal dienstverlener uw aangiften regelen.

Voor de btw-aangifte kunt u nog gebruikmaken van het oude portaal voor ondernemers. Op dat portaal logt u in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Die inloggegevens kunt u bij ons aanvragen. Hoe u dat doet, vindt u op Inloggegevens aanvragen voor de btw-aangifte op het oude portaal.

Op het EU Trader Portal logt u in met een inlogmiddel dat geldig is in de lidstaat waar u gevestigd bent (eIDAS).

Fiscale eenheden voor de btw

Een fiscale eenheid voor de btw is niet ingeschreven bij de KVK en kan zelf geen eHerkenning aanvragen. U kunt eHerkenning aanvragen voor 1 van de ondernemingen in de fiscale eenheid. U gebruikt hiervoor het fiscale nummer van deze onderneming (en dus niet van de fiscale eenheid) om in te loggen namens de fiscale eenheid.

Deze onderneming machtigt een medewerker om de btw-aangifte te doen voor de fiscale eenheid. Deze medewerker moet beschikken over de machtiging 'Omzetbelasting voor fiscale eenheden' of moet volledig tekeningsbevoegd zijn.

Hoe u inlogt op Mijn Belastingdienst Zakelijk, vindt u bij 'Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk' onder 'inloggen voor fiscale eenheden met eHerkenning'.

Fiscale eenheden voor de vennootschapsbelasting

U kunt eHerkenning aanvragen voor de moedermaatschappij van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.

Kerkgenootschappen

Kerkelijke organisaties kunnen zich inschrijven bij de KVK. Via een aparte procedure kunt u eHerkenning aanvragen voor kerkgenootschappen. Neem hiervoor telefonisch of per e-mail contact op met 1 van de leveranciers van eHerkenning. Deze procedure is afgestemd met het Centraal Interkerkelijk Overleg (CIO).

Open fondsen voor gemene rekening

Voor de btw-aangifte kunt u nog gebruikmaken van het oude portaal voor ondernemers. Op dat portaal logt u in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Die inloggegevens kunt u bij ons aanvragen. Hoe u dat doet, vindt u op Inloggegevens aanvragen voor de btw-aangifte op het oude portaal.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.