Ik heb een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting gekregen - waarom?

In de volgende gevallen kunt u een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting (vroeger: wegenbelasting) krijgen:

  • Wij hebben uw betaling niet, niet volledig of te laat ontvangen.
  • Uw automatische incasso is later ingegaan dan u dacht.
  • U hebt geen of onjuist aangifte motorrijtuigenbelasting gedaan voor een buitenlands kenteken of bij veranderingen aan uw motorrijtuig.
  • U hebt uw auto verkocht, maar nog niet alle motorrijtuigenbelasting betaald.
  • U dacht dat u te veel motorrijtuigenbelasting hebt betaald en u hebt een bedrag teruggeboekt.

Moet ik de naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting betalen?

In de situaties die hierboven staan, moet u de naheffingsaanslag gewoon betalen. Maar misschien kunt u uitstel van betaling krijgen of een betalingsregeling. Meer daarover leest u bij Ik kan mijn motorrijtuigenbelasting niet betalen.

Wanneer krijg ik een verzuimboete?

Of u een verzuimboete krijgt, hangt af van uw situatie.

Geen aangifte of onjuist aangifte motorrijtuigenbelasting

Hebt u geen of onjuist aangifte motorrijtuigenbelasting gedaan? Of hebt u geen aanvullende aangifte gedaan nadat er iets is veranderd aan uw motorrijtuig? Zoals het gewicht of de brandstof? Dan krijgt u een naheffingsaanslag en een verzuimboete. Deze verzuimboete is even hoog als het bedrag aan belasting dat u niet hebt betaald, met een minimum van € 55 en een maximum van € 5.514.

Lees meer bij  Veranderingen aan mijn motorrijtuig.

Motorrijtuigenbelasting niet, niet volledig of te laat betaald

Betaalt u uw motorrijtuigenbelasting niet, niet volledig of te laat? Dan krijgt u een naheffingsaanslag en u bent in verzuim. U krijgt niet meteen een verzuimboete. Maar uw verzuim blijft wel 1 jaar geregistreerd staan bij ons.

Hebt u 1 verzuim en betaalt u binnen 1 jaar opnieuw te laat? Dan krijgt u weer een naheffingsaanslag en dit keer een verzuimboete van € 55. Het maakt niet uit hoe hoog het bedrag van de naheffingsaanslag is.

In uitzonderlijke gevallen kan een verzuimboete oplopen tot maximaal € 5.514 per verzuim. Bijvoorbeeld als u stelselmatig de motorrijtuigenbelasting niet, niet volledig of te laat betaalt.

Bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting

Hebt u op tijd het hele bedrag van uw motorrijtuigenbelasting betaald? Maar hebt u niet het juiste betalingskenmerk gebruikt? Dan wordt het bedrag op uw rekening teruggestort en krijgt u een naheffingsaanslag.

Kunt u aantonen dat u op tijd het hele bedrag hebt betaald op 1 van onze rekeningnummers? Bijvoorbeeld met een kopie van uw bankafschrift of van het stortingsbewijs van uw bank? Dan kunt u bezwaar maken tegen de naheffingsaanslag met het formulier Bezwaar motorrijtuigenbelasting.

Is er iets anders aan de hand?

Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen over motorrijtuigenbelasting. Wilt u weten welke rekeningen motorrijtuigenbelasting u nog moet betalen? Bel dan de BelastingTelefoon Auto. Houd uw burgerservicenummer (BSN) en uw kenteken bij de hand. Dan kunnen we u sneller helpen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.