Geen definitieve aanslag met beleggingen en andere bezittingen in box 3

Op 20 april 2023 hebben wij besloten nog geen definitieve aanslag inkomstenbelasting te sturen als u over 2021 of 2022 beleggingen of andere bezittingen in box 3 hebt opgegeven. U krijgt wel een voorlopige aanslag. Had u alleen bank- en spaartegoeden? Dan krijgt u gewoon een definitieve aanslag. Lees hoe dit zit.

Wij wachten met de definitieve aanslag op een uitspraak van de Hoge Raad

Op dit moment lopen er meerdere procedures waarin de Hoge Raad kijkt of ons box 3-herstel aansluit bij de uitspraak van 24 december 2021. De uitkomst van die procedures, heeft mogelijk gevolgen voor uw definitieve aanslag. Daarom wachten wij met de definitieve aanslag inkomstenbelasting tot de Hoge Raad meer duidelijkheid geeft. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen wij de definitieve aanslagen versturen. Het is niet bekend hoelang dat gaat duren, maar u hoeft in de tussentijd niets te doen.

Doordat wij wachten op deze uitspraak, hoeft u geen bezwaar te maken als u het niet eens bent met het box 3-herstel. Als u uw definitieve aanslag straks ontvangt en u bent het er op een ander punt niet mee eens, kunt u alsnog bezwaar maken.

U krijgt wel een voorlopige aanslag

U ontvangt wel een voorlopige aanslag. Daarmee voorkomen we dat u langer op uw geld moet wachten, als u belasting terugkrijgt volgens uw voorlopige aanslag. Anderzijds wordt voorkomen dat er over een langere periode belastingrente in rekening gebracht wordt, als u moet betalen volgens uw voorlopige aanslag.

Als u wél een definitieve aanslag hebt gehad en het er niet mee eens bent, moet u bezwaar maken

Hebt u beleggingen of andere bezittingen en ontvangt u wel een definitieve aanslag? Dan hebben wij die helaas niet tegen kunnen houden. Als u het eens bent met uw definitieve aanslag, hoeft u natuurlijk niets te doen. Als u het er niet mee eens bent, moet u binnen 6 weken na de datum op uw aanslag bezwaar maken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.