Wat betekent Brexit voor de btw?

Verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie met een no deal-Brexit? Dan wordt het VK een land buiten de EU. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die zakendoen met het VK. Bereid u daarom goed voor.

Kijk bij uw situatie wat de gevolgen zijn voor de btw bij een no deal-Brexit.

 • Ik lever goederen aan het VK

  Na een no deal-Brexit moet u uw btw-aangifte voor deze goederen anders invullen. Geef uw levering aan als 'Uitvoer buiten de EU', bij rubriek 3a. En niet meer als 'Intracommunautaire levering' bij rubriek 3b. U moet dan wel kunnen aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. Hoe dit aantoont leest u bij Administratie bijhouden als u zakendoet buiten de EU.

  De opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) hoeft u in deze situatie niet meer in te vullen. Bij 'Ik vul een opgaaf intracommunautaire prestaties in' leest u hier meer over.

 • Ik lever diensten aan het VK

  In onze rekenhulp Diensten in en uit het buitenland ziet u wat u dan moet doen. Bij 'Ik lever een dienst aan een afnemer uit' kiest u dan voor 'een niet-EU-land'.

 • Ik koop goederen in het VK

  Als u goederen koopt in het VK moet u die gaan invoeren, omdat het VK na een no deal-Brexit een land buiten de EU is. Voor deze goederen gaat u btw betalen bij de Douane. U kunt bij ons een vergunning artikel 23 aanvragen. U betaalt dan geen btw bij de Douane. In plaats daarvan geeft u de btw aan in uw btw-aangifte.

 • Ik neem een dienst af in het VK

  In onze rekenhulp Diensten in en uit het buitenland ziet u wat u dan moet doen.

 • Ik gebruik de MOSS-regeling

  Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, heeft dit gevolgen voor de MOSS-melding en -betalingen voor de Nederlandse ondernemer en voor de niet-EU-ondernemer die niet in Nederland is gevestigd maar die Nederland heeft gekozen als lidstaat van registratie voor de MOSS.

  Voor Brexit

  Tot Brexit moet de melding voor het VK op de gebruikelijke manier worden gedaan.      

  Na Brexit

  Na vertrek van het VK uit de EU is er geen 'fiscale communicatie' meer met het land. Er kan dan geen MOSS-melding en -betaling meer worden gedaan. De landcode GB is dan ook niet meer beschikbaar. Voor aangifte en betalingen van belastingen in het VK na Brexit moet u contact opnemen met de belastingdienst in het VK. 
 • Ik wil een teruggaaf van btw die ik in 2018 betaald heb in het VK

  Als het VK de Europese Unie verlaat, vervalt de mogelijkheid om teruggaafverzoeken voor het VK door te sturen.

  Wat betekent dit voor u?

  Wij sturen de teruggaafverzoeken zo lang mogelijk door naar het VK. Omdat het doorsturen van een verzoek een doorlooptijd heeft, adviseren wij u om de verzoeken zo snel mogelijk te doen.      

  Als wij een verzoek niet meer op tijd kunnen doorsturen naar het VK, krijgt u een e-mail waarin staat dat het verzoek niet meer doorgestuurd kan worden. In het portal vindt u dit verzoek onder het tabblad 'afgewezen verzoeken'. Neem in dat geval contact op met de belastingdienst van het VK.

 • Ik ben fiscaal vertegenwoordiger, of heb zo'n vertegenwoordiger in het VK

  Vertegenwoordigt u een bedrijf in het VK, of hebt u een vertegenwoordiger in het VK? Let dan goed op wat uw rechten en plichten zijn na Brexit.

 • Ik vul een opgaaf intracommunautaire prestaties in

  Levert u aan klanten die in een ander EU-land btw-aangifte doen? Dan gebruikt u daarvoor een opgaaf ICP. Voor het VK gaat dit veranderen, omdat het na Brexit geen EU-land meer is.

  Levert u aan het VK? Vermeld goederen en diensten die u levert tot de Brexit-datum in uw opgaaf ICP.

  Goederen die u al geleverd hebt, maar pas vanaf de Brexit-datum factureert, vermeldt u ook in uw opgaaf ICP. Dit geldt niet voor diensten. Die vermeldt u alleen in uw opgaaf als ze vóór Brexit zijn verricht, ook als u ze na de Brexit-datum hebt gefactureerd.

  Hebt u een vergunning voor een jaaropgaaf ICP, en levert u aan het VK? Vermeld goederen en diensten die u levert tot de Brexit-datum in uw jaaropgaaf ICP.

Meer weten over Brexit?

Misschien gaat er door Brexit nog meer veranderen voor u. Kijk hoe het zit.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.