Wat betekent Brexit voor de btw?

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten op 31 januari 2020. Per 1 januari 2021 geldt het handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (hierna: VK). Hierin heeft Noord-Ierland een aparte status.

Kijk wat er voor uw situatie is veranderd per 1 januari 2021.

 • Ik doe zaken met Noord-Ierland

  Noord-Ierland heeft binnen het VK een aparte status: het blijft voor de btw een EU-lidstaat als het om levering en afname van goederen gaat. Dit geldt zowel voor leveringen aan andere ondernemers, als voor leveringen aan particulieren. Wat dit betekent, leest u bij 'Btw berekenen bij het leveren van goederen naar EU-landen'.

  Vermeld leveringen aan Noord-Ierland in uw opgaaf ICP. Brengt u goederen over naar Noord-Ierland onder de regeling 'Voorraad op afroep'? Vermeld die dan ook in uw opgaaf ICP.

  Verwerving van goederen uit Noord-Ierland blijft u aangeven bij rubriek 4b 'Leveringen/diensten uit landen binnen de EU' van uw btw-aangifte.

  Btw over goederen uit Noord-Ierland kunt u terug blijven vragen via VAT-refund.

  De aparte status van Noord-Ierland geldt niet als het om diensten gaat. Voor diensten geldt namelijk dat Noord-Ierland géén EU- lidstaat meer is.

 • Ik koop goederen in het VK

  Vanaf 1 januari 2021 moet u btw aangeven en betalen bij de Douane voor goederen die u invoert uit het VK. U geeft ze niet meer aan als intracommunautaire verwerving bij rubriek 4b van uw btw-aangifte.

  U kunt bij ons een vergunning artikel 23 aanvragen. U betaalt dan geen btw bij de Douane. In plaats daarvan geeft u deze btw aan in uw btw-aangifte: dat doet u bij rubriek 4a 'Leveringen/diensten uit landen buiten de EU'.

  Noord-Ierland heeft binnen het VK een aparte status: het blijft voor de btw een EU-lidstaat als het om levering en afname van goederen gaat.

 • Ik lever goederen aan het VK

  Vanaf 1 januari 2021 zijn leveringen aan het VK geen leveringen binnen de EU meer. Een levering aan het VK is vanaf dan: uitvoer buiten de EU. Vanaf 2021 geeft u de btw voor uitgevoerde goederen naar het VK aan in uw btw-aangifte: dat doet u bij rubriek 3a 'Levering naar landen buiten de EU'.

  Noord-Ierland heeft binnen het VK een aparte status: het blijft voor de btw een EU-lidstaat als het om levering en afname van goederen gaat.

 • Ik lever diensten aan het VK - of neem diensten af uit het VK

  Vanaf 1 januari 2021 is het VK voor de levering en afname van diensten een land buiten de EU. In ons hulpmiddel 'Ik lever diensten in en uit het buitenland - hoe zit het met de btw?' ziet u wat dit betekent voor de btw. Geef in het hulpmiddel aan dat het in deze situatie gaat om 'een niet-EU-land'.

  Noord-Ierland heeft geen aparte status voor wat betreft diensten. Voor diensten geldt dus dat Noord-Ierland een niet-EU-land is.

 • Ik wil een teruggaaf van btw die ik betaald heb in het VK

  Voor tijdvakken vanaf 2021 kunt u geen teruggaafverzoeken voor het VK meer doorsturen via VAT-refund. U moet zelf contact opnemen met de Belastingdienst van het VK voor de teruggave van btw.

  Noord-Ierland heeft een aparte status binnen het VK in het handelsakkoord met de EU. Kijk hiervoor bij 'Ik doe zaken met Noord-Ierland'.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.