Wat betekent Brexit voor de btw?

Verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie met een no deal-Brexit? Dan wordt het VK een land buiten de EU. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die zakendoen met het VK. Bereid u daarom goed voor.

Kijk bij uw situatie wat de gevolgen zijn voor de btw bij een no deal-Brexit.

 • Ik lever goederen aan het VK

  Na een no deal-Brexit moet u uw btw-aangifte voor deze goederen anders invullen. Geef uw levering aan als 'Uitvoer buiten de EU', bij rubriek 3a. En niet meer als 'Intracommunautaire levering' bij rubriek 3b. U moet dan wel kunnen aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. Hoe dit aantoont leest u bij Administratie bijhouden als u zakendoet buiten de EU.

  De opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) hoeft u in deze situatie niet meer in te vullen. Bij 'Ik vul een opgaaf intracommunautaire prestaties in' leest u hier meer over.

 • Ik lever diensten aan het VK

  In onze rekenhulp Diensten in en uit het buitenland ziet u wat u dan moet doen. Bij 'Ik lever een dienst aan een afnemer uit' kiest u dan voor 'een niet-EU-land'.

 • Ik koop goederen in het VK

  Als u goederen koopt in het VK moet u die gaan invoeren, omdat het VK na een no deal-Brexit een land buiten de EU is. Voor deze goederen gaat u btw betalen bij de Douane. U kunt bij ons een vergunning artikel 23 aanvragen. U betaalt dan geen btw bij de Douane. In plaats daarvan geeft u de btw aan in uw btw-aangifte.

 • Ik neem een dienst af in het VK

  In onze rekenhulp Diensten in en uit het buitenland ziet u wat u dan moet doen.

 • Ik gebruik de MOSS-regeling

  Als u hiervoor in Nederland geregistreerd bent, moet u uw diensten aan het Verenigd Koninkrijk waarvoor u de MOSS-regeling gebruikt, tot de datum van een no deal-Brexit nog melden. Bij een no deal-Brexit kunt u de MOSS-melding voor deze diensten niet meer gebruiken na de datum van de no deal-Brexit. Voor uw btw-verplichtingen moet u dan contact opnemen met de belastingdienst van het VK.

 • Ik wil een teruggaaf van btw die ik in 2018 betaald heb in het VK

  Vraag de btw zo snel mogelijk terug. Het liefst enige dagen voor een no deal-Brexit een feit is. Anders kunnen we niet garanderen dat uw verzoek vóór Brexit wordt doorgestuurd naar het VK.

  Kunnen we uw verzoek niet meer op tijd doorsturen, of is uw verzoek binnengekomen na Brexit? Dan krijgt u een mail van ons. U moet de btw dan rechtstreeks bij de belastingdienst van het VK terugvragen.

 • Ik ben fiscaal vertegenwoordiger, of heb zo'n vertegenwoordiger in het VK

  Vertegenwoordigt u een bedrijf in het VK, of hebt u een vertegenwoordiger in het VK? Let dan goed op wat uw rechten en plichten zijn na Brexit.

 • Ik vul een opgaaf intracommunautaire prestaties in

  Levert u aan klanten die in een ander EU-land btw-aangifte doen? Dan gebruikt u daarvoor een opgaaf ICP. Voor het VK gaat dit veranderen, omdat het na Brexit geen EU-land meer is.

  Levert u aan het VK? Vermeld goederen en diensten die u levert tot de Brexit-datum in uw opgaaf ICP.

  Goederen die u al geleverd hebt, maar pas vanaf de Brexit-datum factureert, vermeldt u ook in uw opgaaf ICP. Dit geldt niet voor diensten. Die vermeldt u alleen in uw opgaaf als ze vóór Brexit zijn verricht, ook als u ze na de Brexit-datum hebt gefactureerd.

  Hebt u een vergunning voor een jaaropgaaf ICP, en levert u aan het VK? Vermeld goederen en diensten die u levert tot de Brexit-datum in uw jaaropgaaf ICP.

Meer weten over Brexit?

Misschien gaat er door Brexit nog meer veranderen voor u. Kijk hoe het zit.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.