Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk logt u in met DigiD, met een Europees erkend inlogmiddel (eIDAS) of met eHerkenning.

 • inloggen en machtigen als zzp'er/eenmanszaak met DigiD
  Inloggen met DigiD kan op 2 manieren:
  1. Met de DigiD-app
   Dat is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. U hoeft geen wachtwoord te onthouden. Alleen een pincode die u zelf kiest.
  2. Met uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord en een extra SMS-controle

  Wilt u iemand anders machtigen om bepaalde belastingzaken voor u te regelen? U regelt een machtiging via DigiD Machtigen.

  Hebt u geen DigiD gebruikersnaam en wachtwoord? Vraag deze dan aan via digid.nl/aanvragen.

  Bent u uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord vergeten? Ook dan kunt u via digid.nl/aanvragen een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen.

  Let op!

  Vanaf 1 oktober 2022 kunt u alleen nog inloggen met de DigiD app of met een sms-controle. Download de DigiD app of activeer de sms-controle in Mijn DigiD.

 • inloggen als zzp'er/ eenmanszaak en rechtspersonen met eHerkenning

  eHerkenning heeft verschillende niveaus van betrouwbaarheid. Logt u in op Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan hebt u ten minste niveau eH3 nodig.
  Hebt u nog geen eHerkenning? Kijk voor meer informatie bij Zo werkt eHerkenning.

  Melding 'niet gemachtigd' maar wel eHerkenning niveau 3

  Krijgt u de melding dat u niet bent gemachtigd voor een bepaalde aangifte of belasting, terwijl u wel eHerkenning met niveau eH3 hebt? Dan kan het zijn dat u eerder niet de juiste diensten voor eHerkenning hebt aangevinkt. Log in dat geval opnieuw in via uw leverancier en selecteer de juiste diensten.

  Inloggegevens eHerkenning vergeten?

  Bent u uw inloggegevens vergeten? Neem dan contact op met uw leverancier van eHerkenning. Uw leverancier is uw eerste aanspreekpunt.

 • inloggen voor fiscale eenheden met eHerkenning

  Fiscale eenheid voor de omzetbelasting

  Een fiscale eenheid voor de omzetbelasting staat niet ingeschreven bij de KVK en kan daarom geen eHerkenning aanvragen. De individuele bedrijven binnen de fiscale eenheid zijn wél ingeschreven en kunnen wél eHerkenning aanvragen. Om btw-zaken voor de fiscale eenheid te kunnen regelen via Mijn Belastingdienst Zakelijk is het voldoende als 1 van deze bedrijven eHerkenning aanvraagt. Dit gaat als volgt:
  1. 1 van de ondernemingen binnen de fiscale eenheid vraagt eHerkenning niveau 3 (of hoger) aan bij 1 van de leveranciers van eHerkenning. Via de pagina eHerkenning aanvragen vindt u een overzicht van deze leveranciers.
  2. Deze onderneming machtigt een persoon (een medewerker) om de btw-aangifte te doen voor de fiscale eenheid. De medewerker moet daarvoor in het eHerkenningsmiddel bevoegdheid krijgen voor de dienst 'Omzetbelasting voor Fiscale Eenheden'.
  3. De bevoegde persoon logt in op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  Zo logt u in:

  1. Ga naar Mijn Belastingdienst Zakelijk
  2. Kies voor het 2e tabblad 'Voor iemand anders' en vervolgens voor de optie 'Ik heb een geldige machtiging'

  3. Kies voor 'Inloggen met eHerkenning'
  4. Log in met de gegevens die u hebt gekregen van de leverancier waar u eHerkenning hebt aangevraagd
  5. Vul de eenmalige sms-code in die u ter controle hebt gekregen
  6. Vertegenwoordigt u meerdere organisaties? Kies dan welke organisatie u wilt vertegenwoordigen.
  7. Kies in het scherm 'Machtigen en bevoegdheden voor Mijn Belastingdienst Zakelijk' voor 'fiscaal nummer (fiscale eenheid omzetbelasting)'
  8. Vul in het veld het RSIN van de fiscale eenheid in

  Let op!

  Het is voor fiscaal dienstverleners niet mogelijk om met een ketenmachtiging voor een fiscale eenheid in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

  Fiscale eenheden voor de vennootschapsbelasting kunnen eHerkenning niveau 3 aanvragen op het RSIN van de moedermaatschappij.

  Kies na inloggen voor het tabblad 'Voor mijzelf'. In de aangifte kan de moedermaatschappij aangeven of er een dochtermaatschappij is toegevoegd of ontvoegd.

  Inloggegevens eHerkenning vergeten?

  Bent u uw inloggegevens vergeten? Neem dan contact op met uw leverancier van eHerkenning. Uw leverancier is uw eerste aanspreekpunt.

 • machtigen rechtspersonen met eHerkenning
  Rechtspersonen regelen een machtiging via eHerkenning. Lees bij Zo werkt eHerkenning hoe u het regelt.
 • inloggen rechtspersonen die niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  Alle rechtspersonen loggen in met eHerkenning, behalve organisaties die niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zij loggen voor hun belastingaangiften voorlopig nog in op het oude portaal voor ondernemers. Op dat portaal logt u in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Die inloggegevens kunt u bij ons aanvragen. Hoe u dat doet, vindt u op Inloggegevens aanvragen voor de btw-aangifte op het oude portaal.

Meer informatie over Europees erkende inlogmiddelen (eIDAS)

Met een Europees erkend inlogmiddel (eIDAS) kunnen Europese bedrijven en burgers online zaken regelen met de overheid. Op dit moment zijn inlogmiddelen uit een aantal landen Europees goedgekeurd. Wilt u meer informatie over eIDAS? Of wilt u weten voor welke landen de inlogmiddelen zijn goedgekeurd? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

Controleren of u veilig aangifte doet

Aan het slotje in uw adresbalk of rechtsonder in uw browser kunt u controleren of u in de beveiligde omgeving zit van Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarnaast begint het webadres met https, waarbij de 's' staat voor 'secure', dat veilig betekent.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.