Eigenaren van zonnepanelen

Hebt u zonnepanelen? Of gaat u binnenkort zonnepanelen kopen? Misschien moet u dan btw-aangifte doen. Soms voor het terugvragen van btw, maar soms ook voor het betalen van btw. Lees hier welke situatie voor u geldt en wat u moet doen.

Bent u installateur of leverancier van zonnepanelen? Lees dan verder bij Installateurs en leveranciers van zonnepanelen.

Bent u verhuurder van een woning en verhuurt u een woning met zonnepanelen? Of verhuurt u alleen zonnepanelen? Lees dan verder bij Zonnepanelen en verhuur.

Kan ik btw terugvragen voor mijn zonnepanelen?

Het btw-tarief op zonnepanelen is 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat u geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij uw woning, en dus ook geen btw kunt terugvragen. Lees meer over de voorwaarden voor het 0%-tarief bij Btw-tarief zonnepanelen.

Toch zijn er situaties waarin u wél 21% btw betaalt als u zonnepanelen koopt:

  • als u de factuur vóór 1 januari 2023 hebt gekregen
  • als u geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt
  • als u zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen
  • als de zonnepanelen niet op of bij uw woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

Wanneer moet ik btw betalen?

Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Die stroom gebruikt u meteen voor een deel zelf. Wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energieleverancier. Voor de stroom die u teruglevert, krijgt u een vergoeding waarin btw zit begrepen. Daarom bent u btw-ondernemer. Soms moet u de btw die u van de energieleverancier krijgt aan ons afdragen. Kijk hieronder welke situatie voor u geldt, en wat u moet doen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.