Thuisbatterij en btw

Met een thuisbatterij (of thuisaccu) slaat u stroom op, die u op een later moment zelf gebruikt of teruglevert aan uw energiemaatschappij. U kunt de btw op de aanschaf en installatie van de thuisbatterij terugvragen. Lees hier meer over de voorwaarden.

Uw energiemaatschappij betaalt u een vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Hierover moet u 21% btw aangeven in uw btw-aangifte en die betaalt u aan ons. Voor de thuisbatterij geldt geen forfait. Dat betekent dat er geen vaste bedragen zijn voor de btw die u aan ons moet betalen. U moet die btw dus zelf berekenen.

Voorwaarden btw thuisbatterij terugvragen

Onder deze voorwaarden kunt u de btw van de aanschaf en de installatie van uw thuisbatterij terugvragen:

 • U gebruikt de thuisbatterij voor de in- en verkoop van stroom bij uw energiemaatschappij. Voor het terugleveren van stroom betaalt uw energiemaatschappij een vergoeding aan u. Daardoor bent u ondernemer voor de btw.
 • De thuisbatterij is uitgerust met een Energie Management Systeem (EMS) om te kunnen handelen in stroom.
 • U hebt een dynamisch energiecontract om te kunnen handelen in stroom.
 • Gebruikt u de thuisbatterij alleen privé? Dan wordt u voor de thuisbatterij niet gezien als btw-ondernemer en kunt u geen btw terugvragen. Betaalt uw energiemaatschappij geen vergoeding voor teruggeleverde stroom? Of is het bij uw energiemaatschappij niet mogelijk om stroom terug te leveren? Dan kunt u geen btw terugvragen.
 • De factuur van de aanschaf van de batterij en het energiecontract staan op uw naam.
 • Op het moment van aanschaf en installatie van de batterij bent u geen deelnemer aan de kleineondernemersregeling (KOR).

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u zich aanmelden als btw-ondernemer? Meld u dan aan met het formulier 'Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister)'.

Btw terugvragen bij belast gebruik voor de stroomhandel

Voor de btw-teruggaaf van de aanschaf en installatie van uw thuisbatterij gelden de normale btw-regels. Rekent u de batterij geheel tot uw bedrijfsvermogen? Dan kunt u de btw op aanschaf en installatie volledig terugvragen.

Btw terugbetalen als u de batterij ook privé gebruikt

Rekent u de batterij tot uw bedrijfsvermogen én vraagt u alle btw terug? Als u de thuisbatterij vervolgens ook privé gebruikt, dan moet u btw betalen over dit privégebruik. In de laatste btw-aangifte van het jaar geeft u deze btw aan. Het privégebruik berekent u zelf aan de hand van de informatie uit het EMS, al dan niet in combinatie met de energienota’s.

Voorbeeld

U koopt een thuisbatterij, die u voor 45% privé gebruikt. Zo bepaalt u hoeveel btw u moet terugvragen, aangeven en betalen.

Aankoopbedrag thuisbatterij (met btw):   € 12.100

21% btw                                                                    €   2.100

Kosten thuisbatterij (zonder btw)                 € 10.000


U mag het volledige btw-bedrag van de aanschaf terugvragen in uw btw-aangifte. Voor het privégebruik van de batterij moet u vervolgens btw terugbetalen. Zo berekent u hoeveel u moet terugbetalen:

 • De kosten van de batterij (exclusief btw) deelt u door 5:
  1 deel voor het boekjaar waarin u de batterij in gebruik hebt genomen, en 4 delen voor de kalenderjaren daarop. €10.000 : 5 = € 2.000 per jaar
 • U gebruikt de batterij voor 45% privé.
  2.000 x 45% = € 900
 • Over dit bedrag moet u 21% btw betalen.
  21% van € 900 = € 189
 • In uw btw-aangifte geeft u het bedrag voor het privégebruik van uw thuisbatterij bij rubriek 1d (privégebruik) aan. In deze rubriek vindt u twee kolommen: links, in de kolom ‘omzet’, vult u € 900 in.
  Rechts, in de kolom ‘omzetbelasting’, vult u € 189 in.

  Vanaf het 6e jaar dat u de batterij in gebruikt hebt genomen, hoeft u het privégebruik niet meer aan te geven, want dan is de zogenoemde herzieningsperiode voorbij.

Btw-aangifte doen

Gebruikt u de thuisbatterij voor de handel in stroom? Dan bent u btw-plichtig en moet u elk kwartaal btw-aangifte doen. In uw aangifte geeft u 21% btw aan over de vergoeding die u het afgelopen kwartaal van uw energiemaatschappij hebt ontvangen.

Hebt u zonnepanelen en levert u de opgewekte stroom (gedeeltelijk) terug aan uw energiemaatschappij?
Ook hierover moet u btw aangifte doen. Dit geldt ook als u op de aanschaf van de zonnepanelen geen btw hebt betaald. En het geldt ook als u het energiecontract hebt overgenomen van uw partner. Of als uw partner eerder de btw op de zonnepanelen al heeft teruggevraagd.

Kleineondernemersregeling (KOR): btw-vrijstelling voor kleine ondernemers

Bent u deelnemer aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan hebt u geen recht op aftrek van btw. En kunt u geen btw terugvragen over de aanschaf en installatie van uw thuisbatterij.

Bent u nog geen deelnemer aan de KOR, maar wilt u dat wel worden? En hebt u al de btw op de thuisbatterij teruggevraagd? Als u zich voor de KOR aanmeldt, moet u mogelijk een deel van die btw weer aan ons terugbetalen.

Blijft u in de herzieningsperiode (voor roerende zaken is dat 5 jaar en voor onroerende zaken 10 jaar) onder de zogenoemde herzieningsdrempel van € 500 per jaar aan afgetrokken btw? Dan hoeft u geen btw aan ons terug te betalen.
Komt u boven dat bedrag uit, dan moet u wél btw aan ons terugbetalen. Dat kan ook gebeuren doordat u in de laatste 5 jaar ook btw hebt afgetrokken voor bijvoorbeeld uw zonnepanelen. In dat geval moet u naast de btw op de thuisbatterij ook nog een deel van de btw op de zonnepanelen terugbetalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.