Module Automatische Winstaangifte

Gemakkelijk aangifte winstdeel Inkomstenbelasting doen vanuit uw online boekhoudpakket

Ondernemers met een eenmanszaak die hun aangifte winstdeel Inkomstenbelasting doen via Mijn Belastingdienst, kunnen gebruikmaken van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte (AWA) is verwerkt. Dit maakt aangifte doen voor het winstdeel eenvoudig en voorkomt onnodige fouten.

Wie kunnen gebruikmaken van de module Automatische Winstaangifte?

Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen gebruikmaken van de module Automatische Winstaangifte. U leest er meer over op de pagina Beschikbaarheid module Automatische Winstaangifte.

Voordelen van de module

Dankzij de module hoeft u het winstdeel Inkomstenbelasting niet meer handmatig in te vullen. De cijfers (balans en winst- en verliesrekening) worden rechtstreeks uit de boekhoudsoftware gehaald en in de juiste categorie geplaatst. Ook vaste gegevens, zoals de bedrijfsnaam, worden vanzelf overgenomen. Waar nodig wordt gevraagd om aanvullingen en toelichtingen. Aangifte doen van het winstdeel Inkomstenbelasting wordt hierdoor makkelijker, sneller en minder foutgevoelig.

Hoe werkt het?

Als de softwareleverancier van uw boekhoudsoftware de module heeft geïmplementeerd en u aan alle criteria voldoet, kunt u gebruikmaken van de module.

 1. Aangifte starten
  Start de module vanuit uw boekhoudsoftware. Doorloop de stappen van de module. Het resultaat is een bestand (XML-bestand) met daarin het winstdeel voor uw aangifte Inkomstenbelasting.
  Belangrijk om te weten is dat de module onderdeel is van de boekhoudsoftware en geen link heeft met de systemen van de Belastingdienst.
 2. Gegevens uploaden
  Tijdens de laatste stap in de module wordt u naar Mijn Belastingdienst geleid. Hier start u de aangifte Inkomstenbelasting en kunt u het XML-bestand uploaden. Daarna kunt u het ondernemingsgedeelte van de aangifte Inkomstenbelasting afronden.
 3. Aangifte afronden
  Het particuliere deel van de aangifte vult u vervolgens op de gebruikelijke manier in. Daarna volgt u de aanwijzingen en klikt u op de knop ‘Verzenden’ om de aangifte Inkomstenbelasting in te dienen.

Hoe weet u of u gebruik kunt maken van de module Automatische Winstaangifte?

Benader uw leverancier van boekhoudsoftware en vraag of de module ook voor u beschikbaar is. Bij de Belastingdienst is bekend dat onderstaande softwareontwikkelaars de module geïmplementeerd hebben.

 • Tellow
 • Vixum

Belastingzaken uitbesteden?

Als u geen gebruik maakt van boekhoudsoftware, dan kunt u uiteraard altijd het winstdeel voor uw aangifte zelf handmatig invoeren op Mijn Belastingdienst. Ook kunt u de hulp inschakelen van een fiscaal dienstverlener, zoals een boekhouder, accountant of belastingadviseur.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.