Module Automatische Winstaangifte

Eenvoudig aangifte winstdeel Inkomstenbelasting doen vanuit boekhoudsoftware

Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel (zzp) kunnen voor hun aangifte winstdeel Inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst voortaan gebruikmaken van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte (AWA) is verwerkt. Dit maakt aangifte doen voor het winstdeel eenvoudig en het voorkomt onnodige fouten.

Wie kunnen gebruikmaken van de module Automatische Winstaangifte?

De module Automatische Winstaangifte is bedoeld voor zzp'ers, voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel, die aangifte Inkomstenbelasting doen via Mijn Belastingdienst én gebruikmaken van boekhoudsoftware.

Op basis van een aantal kaders kan nog niet iedereen gebruik maken van de module.
Module Automatische Winstaangifte de komende jaren breder beschikbaar

Wat levert het op?

Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel hoeven voortaan het winstdeel Inkomstenbelasting niet meer handmatig in te vullen. De module controleert de cijfers (balans en winst- en verliesrekening) uit de boekhoudsoftware, plaatst ze in de juiste categorie en neemt vaste gegevens, zoals de bedrijfsnaam, over. Waar nodig wordt gevraagd om aanvullingen en toelichtingen. Het is hierdoor veel makkelijker om aangifte te doen van het winstdeel Inkomstenbelasting. Ook is het minder tijdrovend en minder foutgevoelig.

Hoe werkt het?

Als de softwareleverancier van uw boekhoudsoftware de module heeft geïmplementeerd en u aan alle criteria voldoet, kunt u gebruikmaken van de module.

 1. Aangifte starten
  Start de module vanuit uw boekhoudsoftware. Doorloop de stappen van de module. Het resultaat is een bestand (XML-bestand) met daarin het winstdeel voor uw aangifte Inkomstenbelasting.
  Belangrijk om te weten is dat de module onderdeel is van de boekhoudsoftware en geen link heeft met de systemen van de Belastingdienst.
 2. Gegevens uploaden
  Als laatste stap in de module wordt u geleid naar Mijn Belastingdienst. Hier start u de aangifte Inkomstenbelasting en kunt u het XML-bestand uploaden. Daarmee is het ondernemingsgedeelte van de aangifte Inkomstenbelasting voltooid.
 3. Aangifte afronden
  Het particuliere deel van de aangifte vult u vervolgens op de gebruikelijke manier in. Daarna volgt u de aanwijzingen en klikt u op de knop ‘Verzenden’ om de aangifte Inkomstenbelasting in te dienen.

Hoe weet u of u gebruik kunt maken van de module Automatische Winstaangifte?

Benader uw leverancier van boekhoudsoftware en vraag na of de module ook voor u beschikbaar is. Bij de Belastingdienst is bekend dat onderstaande softwareontwikkelaars de module geïmplementeerd hebben.

 • Snelstart
 • Tellow
 • Vixum

Belastingzaken uitbesteden?

Als u geen gebruik maakt van boekhoudsoftware, dan kunt u uiteraard altijd het winstdeel voor uw aangifte handmatig invoeren op Mijn Belastingdienst. Ook kunt u de hulp inschakelen van een fiscaal dienstverlener, zoals een boekhouder, accountant of belastingadviseur.

Informatie voor softwareontwikkelaars

Voor softwareontwikkelaars: de module Automatische Winstaangifte integreren in uw boekhoudsoftware

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.