Wij gaan uit elkaar en verkopen de woning - waar moeten we op letten?

Als jullie samen eigenaar zijn van een koopwoning, dan kunt u de woning verkopen of 1 van beiden blijft er wonen en koopt de ander uit. Dit is een lastige afweging, met grote financiƫle gevolgen. Een adviseur kan u daarbij helpen.

Gezamenlijke woning verkopen

Als u besluit de gezamenlijke woning te verkopen, kunnen er 2 dingen gebeuren: u hebt een restschuld, of u hebt overwaarde. Dit geld moet u samen verdelen. Bent u bijvoorbeeld voor 30% eigenaar? Dan krijgt u ook 30% van de schuld of de overwaarde.

Let op!

Is er sprake van gemeenschap van goederen? Dan bent u altijd voor 50% eigenaar van het koophuis.

Belangrijk bij overwaarde

Bent u van plan om binnen 3 jaar weer een woning te kopen? Dan moet u uw eigen overwaarde gebruiken om die woning te betalen. Gebruikt u dit bedrag niet voor uw woning, maar voor iets anders? En sluit u een extra hypotheek af om uw huis te betalen? Dan mag u voor dit deel van de hypotheek geen hypotheekrente aftrekken.

Belangrijk bij restschuld

Hebt u tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 uw woning verkocht? En ontstond toen een restschuld? Dan mag u de betaalde rente over die schuld maximaal 15 jaar aftrekken. Als uw restschuld buiten die periode ontstond, dan mag u de rente over die schuld niet aftrekken. Lees hoe u de restschuld berekent.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.