Wij gaan uit elkaar en verkopen de woning - waar moeten we op letten?

Als jullie samen eigenaar zijn van een koopwoning, dan kunt u de woning verkopen of 1 van beiden blijft er wonen en koopt de ander uit. Dit is een lastige afweging, met grote financiële gevolgen. Een adviseur kan u daarbij helpen.

Gezamenlijke woning verkopen

Besluit u de woning te verkopen, dan kunnen er 2 dingen gebeuren:

  • u hebt overwaarde
  • u hebt een restschuld

Voorbeeld 1: u hebt overwaarde op uw huis

Stel u verkoopt uw woning voor € 300.000 en u had een hypotheek van € 250.000. Omdat uw huis meer waard is dan het bedrag dat u aan hypotheek moet aflossen, houdt u € 50.000 over. De overwaarde van uw woning is dan € 50.000.

Voorbeeld 2: u hebt een restschuld op uw hypotheek

Stel u verkoopt uw woning voor € 380.000 en u had nog een hypotheek van € 400.000. Dan kunt u uw hypotheek niet volledig aflossen. U komt namelijk € 20.000 tekort. Uw restschuld is dan € 20.000.

Dit geld moet u samen verdelen. Bent u bijvoorbeeld voor 30% eigenaar? Dan krijgt u ook 30% van de schuld of de overwaarde.

Let op!

Is er gemeenschap van goederen? Dan bent u altijd voor 50% eigenaar van het koophuis.

Koopt u een nieuw huis? Gebruik daarvoor de overwaarde van het oude huis

U hebt uw oude woning verkocht en daar overwaarde aan overgehouden. Bent u van plan binnen 3 jaar weer een woning te kopen? Dan moet u uw eigen overwaarde gebruiken om die woning te betalen. Gebruikt u dit bedrag niet voor uw woning en sluit u een extra hypotheek af om uw huis te betalen? Dan is de rente op het bijgeleende bedrag niet aftrekbaar. Dit heet bijleenregeling.

Belangrijk bij restschuld

Hebt u tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 uw woning verkocht? En ontstond toen een restschuld? Dan mag u de betaalde rente over die schuld maximaal 15 jaar aftrekken. Lees hoe u de restschuld berekent.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.